La finalul lunii februarie am avut ocazia de a participa la un eveniment alături de cateva colege din cadrul liceului și nu numai, eveniment organizat de Fundația Comunitară Oradea.
În cadrul acestei întâlniri ni s-a vorbit despre modul în care decurge un interviu de angajare si calitatile pe care le cauta angajatorii. Printre aceste subiecte serioase am avut parte de un joc interactiv, constând in enumerarea unor trăsături pozitive pe care le gasesti la propria ta persoana, urmand sa precizezi și profesia pe care ai vrea s-o practici in viitor.
Eu am mentionat faptul ca as vrea sa studiez criminalistica, iar pe acest fond am aflat că există o absolventă a colegiului nostru, Mihaela Pustan, care studiaza acest domeniu in capitala detectivilor, si anume Londra, și am reusit sa iau legătura cu ea.
Mi-a facut mare placere sa iau acest interviu, deoarece de mica ma gandeam sa urmez aceasta profesie, avand si exemple in acest domeniu, iar acest interviu m-a ajutat sa aflu informatii noi, folositoare pentru viitor.
Dosarul
Alcatuirea dosarului pentru admiterea la facultate a fost realizat cu ajutorul celor de la Edmundo. Pe aceștia ii puteti gasi online la link-ul urmator: Edmun.do | A World of Education sau telefonic la numărul +40 31 814 2920
Admitere și costuri
Conditiile de admitere sunt rezonabile pentru acest domeniu, În primul rand trebuie sa vorbesti fluent limba engleza, deoarece aceasta este limba de predare. Desigur, sunt si testele psihologice si cele de inteligenta.
Costurile sunt acoperite printr-o bursa de statul britanic. Aceasta suma trebuie rambursata mai tarziu, dupa ce absolventul isi gaseste un loc de munca si isi permite sa o restituie in timp.
Cazare și instruire
Mihaela este studenta la University of Greenwich. Aceasta se află in Park Low, Londra. Spatiul unde este cazata se afla exact in campus, iar conditiile sunt extrem de confortabile, cu unitatea de bucatarie complet utilata.
Viața de student
Lasand deoparte partea grea din spatele acestei facultati, aici gasesti persoane din toate colturile lumii, dar chiar si din alte părți ale României. Acestia sunt extrem de sociabili si dispusi sa te ajute.
Un lucru pe care l-am apreciat la Mihaela este faptul ca pe langa partea serioasa din interviu, si-a luat din timp si mi-a prezentat si viata din spatele studiilor, de exemplu atmosfera din campus, party-urile de acolo, iesirile alaturi de prietenii ei, cateva traditii ale facultatii, mai exact partea mai frumoasa si mai entuziasmata a vietii de student.
Perspective profesionale
Absolventii acestei facultati au mai multe perspective profesionale. Trebuie subliniat faptul ca facultatea nu iti asigura un loc de munca la absolvire, absolventii trebuind sa isi caute singuri un job in domeniu.
Dintre posibilitati, Mihaela ne-a enumerat urmatoarele: criminalist, investigator, detectiv, avocat, designer si altele.
Un alt element de retinut este faptul ca aceste studii efectuate in Marea Britanie nu sunt recunoscute in România – asadar, nu poti sa te incadrezi in sistemul nostru daca ai absolvit aceasta facultate. Interlocutoarea noastra ne-a spus ca, in ceea ce o priveste, doreste sa se stabileasca in Marea Britanie.
Riscuri și avantaje
Chiar daca majoritatea dintre noi avem o anumita imagine cu privire la meseria de criminalist sau detectiv, Mihaela ne-a reamintit ca exista si anumite riscuri. Foarte mult din ceea ce faci trebuie sa ramana confidential, chiar si in raport cu membrii famliei, subiectul trebuie sa aiba un psihic foarte bun pentru a face fata unor situatii neprevazute.
In mod traditional, este un domeniu ocupat cu precadere de barbate. Cu privire la acest subiect, Mihaela ne-a declarat: ,,Prezentele feminine sunt privite cu aceeasi ochi ca si cele masculine, deoarece in ultimii ani din ce in ce mai multe fete au mers pe aceasta meserie.’’
În încheiere I-am solicitat Mihaelei un cuvant pentru comunitatea colegiului nostru:
„Îi multumesc în special doamnei Melinda Boroș, pentru sfaturile si indrumarea ei. Anii petrecuti in liceu au fost cei mai frumosi ani din viata mea de până acum. Salut toți elevii colegiului si le urez succes la examene și în viață.”
DIANA SZMOLEN