Anxietatea este răspunsul natural al corpului la stres, fiind un sentiment de frică sau de teamă în legătură cu evenimentele viitoare din viața unei persoane.
Atât stresul, cât și anxietatea au acaparat în ultima perioadă tot mai multe victime, iar factorii care au dus la acest lucru sunt cu siguranță reprezentați și de schimbările care au avut loc la nivel global, precum pandemia, care pare că nu se mai sfârșește, ba chiar și războiul actual, care a provocat teamă multor oameni.
Din păcate, acestea și-au pus amprenta în special în rândul tinerilor, ei fiind cei mai predispuși acestor emoții negative, care de multe ori pot deveni greu de gestionat.
Trebuie să știm că există câteva metode prin care putem să ne detensionăm și să reducem aceste stări și energii nu tocmai plăcute, iar noi vrem să împărtășim cu voi câteva idei, care v-ar putea fi folositoare.
Yoga
Yoga este practicată de mai bine de 5000 de ani și are drept scop stabilirea unui echilibru între minte, corp și spirit. Implică atât exerciții fizice simple, cât și tehnici de respirație și meditație.
Poate cea mai cunoscută este poziția lotusului, care se realizează în șezut, cu picioarele încrucișate, spatele drept și mâinile relaxate, sprijinite ușor pe genunchi.
Exercițiile de yoga ajută la inducerea unei stări de relaxare și destindere, iar studiile arată că practica regulată te ajută să scapi de stres și susține menținerea sub control a anxietății.
Relaxare prin respirație
Așază-te într-un loc liniștit, pe canapea, pe podea, pe o pernă sau chiar pe scaun și concentrează-te asupra respirației. Inspiră adânc și ușor, timp de patru secunde, ține aerul în piept timp de patru secunde, apoi expiră ușor și treptat timp de 6-8 secunde.
Repetă timp de 5-10 minute sau până când constați că ești mai relaxat. Vei observa relativ rapid o detensionare la nivel mental, precum și calmarea bătăilor inimii.
Jurnalul
Scrisul în jurnal poate ajuta la exprimarea unor sentimente pe care nu le poți numi verbal.
Studiile arată că scrierea regulată în jurnal ajută la exteriorizarea sentimentelor, clarificarea exagerărilor minții noastre și la reducerea stării de neputință. Dacă scrii despre anxietatea resimțită, tristețe și alte sentimente dureroase, contribui la reducerea intensității lor și ajungi să te simți mai calm și mai sigur pe tine.
Muzica relaxantă
Ascultatul muzicii poate avea un efect relaxant asupra minții și corpului, mai ales dacă aceasta conține sunetele naturii ori este muzică chillout sau clasică.
Acest tip de muzică ajută la relaxare și reechilibrarea emoțională și pentru a beneficia de efectele ei, o poți asculta la computer, în timp ce lucrezi, sau la căști, în timp ce îți faci activitățile zilnice.
Terapia prin desen
Desenul poate ajuta atât la reducerea senzației de anxietate, cât și la eliberarea sentimentelor refulate. Fie ai un spirit artistic, fie doar îți place să colorezi sau să pictezi, desenul este recomandat de psihologi pentru o stare de spirit bună și pentru efectul de calmare. Studiile realizate înainte și după o ședință de terapie prin desen au arătat o diminuare semnificativă a grijilor și a emoțiilor negative.
Aromaterapia
Aromaterapia înseamnă relaxarea prin uleiuri și este o altă formă specială de relaxare, utilă în gestionarea stărilor anxioase. Fie că folosești lumânări parfumate, fie uleiuri esențiale, acestea contribuie la reducerea stărilor de nervozitate. Pe lista aromelor cu efect calmant se află lavanda, mușețelul, iasomia, florile de portocal sau tămâia.
REȚETA MARIEI
Sigur că există mai multe metode de a combate anxietatea, dar acestea sunt cele mai accesibile și cele mai des folosite, fiind la îndemâna oricui.
Pentru a susține tot ce am spus mai sus, am cerut părerea unei tinere, care de-a lungul timpului s-a confruntat și ea cu o perioadă mai stresantă și mai solicitantă emoțional și am rugat-o să ne spună metodele ei de a trece mai ușor prin asta.

,,Sunt conștientă că tot mai mulți tineri, din păcate, trec prin perioade dificile, care par că nu iau sfârșit, au tot felul de stări de neliniște, stres, anxietate, provocate atât de motive într-adevăr semnificative, dar și de o personalitate mai slabă, ne spune Maria (20 ani), studentă la Muzică. Am trecut și eu printr-o astfel de perioadă, eram clasa a XII-a, eram stresată în primul rând cu examenul și din propria experiență pot spune că acesta chiar poate reprezenta un factor stresant. Ulterior au apărut și alte probleme personale și toate acestea duc involuntar la o cedare psihică, pentru că suntem oameni și e normal ca la un moment dat să clacăm. Cu toate acestea, trebuie să încercăm cât de mult putem să ne revenim și să devenim o versiune mai bună.
Ceea ce m-a ajutat pe mine în mod special a fost scrisul. Am început să îmi scriu toate stările și emoțiile într-o agendă, de fiecare dată când mă simțeam la pământ, iar lucrul acesta m-a ajutat să mă eliberez și să-mi induc o stare mai bună.
De asemenea, și terapia prin uleiuri are efecte calmante, care chiar ajută la relaxare. Atunci când eram nervoasă, îmi aprindeam o lumânare aromată, care îmi transmitea o stare de bine.
Așadar, e important să nu ne lăsăm pradă acestor lucruri și facem tot posibilul să le depășim pentru că există soluții, trebuie doar să ne folosim de ele.”
Sperăm ca acest material să vă fie de folos și nu uitați: după orice furtună vine vreme bună!
PAULA NEGRU, DENISA SOTIUȚ
