IONELA & ANTONIO: Avantajele unui sistem modern

În urmă cu câteva săptămâni s-a filmat un reportaj la Colegiul Național Onisifor Ghibu Oradea, în legătură cu economiile importante la factura de energie electrică, survenite după reabilitarea școlii. Georgiana Botez, reporter la Antena 3, i-a adresat domnului director Iulius Timar câteva întrebări despre avantajele și dezavantajele panourilor fotovoltaice. 

Georgiana Botez i-a adresat o întrebare în legătură cu plusurile pe care le aduc panourile fotovoltaice la factura de energie electrică .Domnul director i-a răspuns că vara panourile produc mai mult, iarna mai puțin, dar, în funcție de consum, vara consumă mai puțin și iarna mai mult, iar atunci facturile ar trebui fie nule. 

Directorul CN Onisifor Ghibu, prof. Iulius Timar. Foto: Antonio Simon

În trecut facturile erau în valoare de 5.000 de lei pe lună, iar acum, cu ajutorul acestor panouri, se echilibrează. În luna decembrie costurile au fost mai ridicate, deoarece compensările nu au fost aplicate. 

În  prezent, în școală economiile sunt făcut pe partea de încălzire; pe baza recuperatoarelor de căldură, aerul nu mai trebuie încălzit de la temperatura de afară, ci de la 10 grade la 22, acestea ajutând la reducerea facturilor, consumul fiind la un sfert față de acum doi ani. 

Banii care au fost investiți în energia electrică și iluminat pe viitor vor fi folosiți pentru alte nevoi ale școlii. 

În prezent regăsim doar la două școli din Oradea sistemul de panouri fotovoltaice, la Școala Dacia și la  colegiul nostru, Onisifor Ghibu, urmând că mai apoi să fie implementate și la Grădinița 20 și la Liceul Ortodox. 

IONELA STURZ, ANTONIO SIMON

IONELA STURZ și ANTONIO SIMON

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: