Ziua internațională anti-violență în școli

Ziua internațională a anti-violenței în școli este marcată, anual, la data de 30 ianuarie și reprezintă ziua în care Mahatma Gandhi, cel mai mare promotor al non-violenţei din istorie, a părăsit acest pământ.

Pentru un elev, școala ar trebui să reprezinte unul dintre mediile în care se simte bine și în siguranță, în care învață și se distrează alături de colegii lui și formează prietenii. Totuși, la nivel mondial, aproximativ unul din trei elevi cu vârste cuprinse între 13-15 ani se confruntă cu bullying-ul sau sunt implicați în lupte fizice. În acest context, Consiliului Școlar al Elevilor Colegiului Național Onisifor Ghibu Oradea s-a autosesizat și a urmărit realizarea mai multor activități cu scopul de a preveni apariția unor astfel de situații în școala noastră.

Astfel, de-a lungul zilei de vineri, 4 februarie, au avut loc acțiuni pentru elevii din clasele primare și gimnaziale, în sala festivă, alături de domnul Marius Cioară, psiholog şi președintele Filialei Bihor al Colegiului Psihologilor din România, doamna profesoară Belbe lonela, prof. consiliere școlară şi un reprezentant al Departamentului de Analiză şi Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean – comisar Axinte Bogdan.

Cei mici au învățat prin diferite activități interactive diferențele dintre o glumă și o jignire, ce repercusiuni pot avea acțiunile lor asupra celor din jur, cum să evite un conflict și cel mai important, cum să fie prieteni. Au cunoscut rădăcinile bullying-ului, cum se manifestă și ce efecte poate avea acesta asupra victimei. Invitații noștri au încercat să-i facă pe cei mici conștienți de această problemă cu care trebuie să se confrunte, dar și să o remedieze.

Pentru a afla cum s-au simțit elevii în cadrul acestui eveniment și dacă lucrurile prezentate au avut vreun impact asupra lor, am cerut câteva opinii elevilor din clasele. prezente: 

„Colegilor le-a plăcut foarte mult această activitate și au spus că este o experiență unică, cel mai tare plăcându-le partea în care au primit biletele cu calitățile fiecăruia”.

 „Eu și colegii mei ne-am regăsit în ceea ce a spus domnul psiholog, colegii mei, ce-i drept, nefiind cei mai cuminți elevi, dar sper că după această experiență o să se schimbe.”  

„Mie și colegilor mei ni s-a părut interesant acest eveniment și sper să punem în practică cele spuse de domnul psiholog. Ne-a plăcut și faptul că am primit fiecare câte un bilet cu o calitate.” 

În paralel s-a desfășurat și o expoziție de artă cu tema „Antiviolența”, unde elevii au sintetizat toată această problemă contemporană într-un mod creativ și de impact pentru ochiul publicului. 

ANASTASIA BIRĂU

ANASTASIA BIRĂU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: