DARIUS: Peleșul îngenuncheat de criza energetică

Începutul sezonului rece a fost așteptat cu îngrijorare de toată lumea, întrucât se știe de ceva vreme de creșterea tarifelor la energie. Facturile pe lunile decembrie și ianuarie au constituit un șoc pentru majoritatea buzunarelor românilor. De exemplu, în cartierul Nufărul o factură atinge și pragul de 800 RON pentru un apartament cu 2-3 camere.

Nu doar oamenii, ci și instituțiile sunt afectate, cel mai mult fiind instituțiile culturale.

Am avut ocazia de a vizita castelul Peleș din Sinaia în perioada 23-24 ianuarie, iar vizita – care trebuia să fie plina de extaz – a fost umbrita de tristețe. Unul din custozii muzeului cu care am avut un dialog a mărturisit ca acest obiectiv deosebit e în pericol de a închide porțile.

Foto: Darius Hulea

Factura pentru încălzirea castelului pe luna decembrie a depășit suma de 30.000 €. Aceste sume, oricum uriașe, înseamnă bani alocați din fondurile castelului pentru reparații și salariile angajaților, castelul având zone care necesită reabilitare urgentă, iar veniturile din bilete nu acoperă sumele necesare .

Castelul Peleș și facturile sale a constituit și un subiect de știri naționale.  Un reportaj al Radio Europa FM relevă faptul că „pentru a acoperi factura la gaze pe luna decembrie, Muzeul Peleș ar trebui să fie vizitat de peste 2.000 de persoane într-o lună. Iar numărul vizitatorilor a scăzut foarte mult, de când a început pandemia. «Dacă am lua în calcul tariful de bază, cred că undeva la 2.100-2.130 de vizitatori ar acoperi undeva cheltuielile acestei facturi. Să ne aducem aminte că o instituție de genul Muzeului Național Peleș are și cheltuieli».”

România e pe cale de a pierde o perlă de arhitectură a dinastiei regale în care a locuit inclusiv regele Carol I. Castelul Peleș a trecut testul timpului, dar se pare că factura energetică îl înfrânge.

Grăbiți-vă să-l vizitați, înainte de a deveni o amintire!

Prețul unui bilet pentru elevi și studenți este de 10 RON. Tarifele sunt publicate pe site-ul castelului. Haideți să contribuim la salvarea acestuia!

DARIUS HULEA

DARIUS HULEA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: