SARA: Mândria de a studia la un colegiu național

Prof. Iulius Timar, director al Colegiului Național Onisifor Ghibu Oradea, a vorbit în cadrul unei emisiuni TTV Oradea despre ce înseamnă educația și cum acest lucru poate schimba un om.

„Calitatea unei școli o dau trei factori – în primul rând elevii, după aceea dascălii și părinții. De câte ori mă întâlnesc cu părinții încep de la discuția legată de  parteneriatul dintre școală și familie, copilul având numai de câștigat. Eu stau de vorba cu părinți de câte ori este nevoie. Școala Ghibu a evoluat pentru că între cei trei factori – elev, dascăl și părinte – există o colaborare foarte bună și atunci apare și progresul elevului”.

Din punct de vedere al dlui director, poți să faci mai mult, poți să le oferi condiții mai bune atât elevilor, cât și dascălilor din școală.

Am aflat că în acest an am avut promovabilitate de 99% la examenul de bacalaureat; din 120 de elevi care au terminat clasa a XII-a, un singur elev nu a promovat examenul, iar asta ca o consecință a pandemiei.

„Noi suntem una dintre școlile cu cele mai multe proiecte Erasmus prin care profesorii și elevii se perfecționează în țări ale Uniuni Europene pentru a crește educația sau calitatea muncii din țară”, a declarat prof. Timar.

Cu mare drag domnul director își prezintă propria experiență ca părinte, vorbind despre fiica domniei-sale: „Am convins-o să vină să facă liceul în Oradea, la profil de matematică și informatică în Ghibu, și după aceea s-a pregătit cu profesori din Ghibu și a intrat la Academia Forțelor Terestre.”

Faptul că suntem colegiu înseamnă și beneficii materiale? „Faptul că este colegiu nu a adus beneficii materiale, dar a adus beneficii de imagine, copiii sunt mândri că studiază într-un colegiu național, sunt mulțumiți de cea ce le oferim și din acest punct de vedere a adus unele beneficii. Nu cred că numele școlii este important, până la urmă importantă este calitatea pe care o are școala și cea ce le oferă  școala copiilor – acesta este cel mai important lucru.”

Gazda emisiunii a dorit să știe care este partea cea mai frumoasă și cea mai grea a meseriei de profesor. „Cea mai mare satisfacție a unui dascăl e atunci când își vede produsul muncii printr-un elev. Când eram diriginte, în prima lună știam unde stătea fiecare copil și situația lui de acasă”.

De asemenea, reporterul a dorit să afle cum s-a apropiat interlocutorul de această carieră. „Provin dintr-o familie de simpli agricultori și asta mi-am dorit să devin – profesor de matematică”, a explicat prof. Timar.

SARA GAVRIȘ

SARA GAVRIȘ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: