Una dintre cele mai curtate destinații pentru absolvenții de liceu din România este Olanda. Ce anume face această țară atât de interesantă pentru absolvenții români? Răspunsul la această întrebare, dar și la altele, l-am obținut din partea doamnei Andreea Danciu, account manager în cadrul organizației Shapeshifter, care asigură asistență și consultanță potențialilor candidați români ce doresc să se înscrie la cursuri în străinătate.
În ziua de 23 octombrie a avut loc un eveniment major în peisajul educațional românesc, fiind vorba de târgul de universități străine, în cadrul căruia facultăți din mai multe țări europene și-au prezentat oferta educativă destinată potențialilor studenți din România, interesați să studieze în străinătate (Virtual IUF, www.riuf.ro).
Ca o primă recomandare, doamna Danciu le recomandă celor interesați să studieze bine oferta facultății pentru care vor să aplice: „EDMUNDO are parteneriat cu mai multe universități din Olanda”, iar pe acestea le puteți găsi accesând link-ul: https://edmun.do/ro/tara/olanda/
Printre atuurile pe care interlocutoarea noastră le-a enumerat, se numără următoarele: Olanda are cel mai mare număr de facultăți cu predare în limba engleză (după Marea Britanie, desigur), iar cunoașterea limbii engleze este o abilitate foarte răspândită printre absolvenții de liceu români.
Urmează apoi nivelul accesibil al taxelor: „Taxele de școlarizare sunt foarte accesibile (aprox. 2000 euro pe an), la care se mai adaugă și un împrumut guvernamental care îi poate ajuta cu taxa de școlarizare, plus un ajutor din partea statului pentru cei care și lucrează.”
Nu e de neglijat nici faptul că Olanda are o politică prin care încurajează tinerii străini să vină să studieze aici, deci studentul român nu se va vedea în condiția ingrată de străini. De asemenea, „Olanda a devenit in ultimii doi ani cea mai populară țară printre studenții români, datorită varietății mari de programe de studiu și a taxelor mici de școlarizare.”
Am întrebat-o pe doamna Danciu care sunt cele mai râvnite facultăți de potențialii studenți români. „Aici putem spune magicul «depinde», pentru că depinde de ceea ce-și dorește studentul pe mai departe. Spre exemplu, în Olanda sunt două tipuri de universități: cele de cercetare și cele de științe aplicate. Cei care doresc o carieră academică vor merge spre cele de cercetare, în timp ce elevii care doresc o experiență mai pragmatică, unde un semestru de internship este obligatoriu, vor merge pe științe aplicate. Ca domeniu, printre cele mai populare ar fi Computer Science, Psychology, Law, International Business, Management, Creative Media and Game Technology, Engineering”.
Așadar, există porți deschise atât pentru cei care au o gândire mai degrabă teoretică, cât și pentru cei care iubesc mai mult practica și aplicațiile.
Din informațiile doamnei consultant am aflat că mulți dintre studenții români care absolv o universitate din Olanda își continuă masterul acolo și chiar își caută de lucru acolo: „Sunt mulți absolvenți care doresc să rămână mai departe la un master și după sa își caute un job în domeniu în țara respectivă.”
După cum am precizat, cursurile se desfăsoară în limba engleză. Aplicantul trebuie să aducă dovada cunoștințelor de limba engleză prezentând un certificat lingvistic (IELTS, CAE sau TOEFL), dar sunt și facultăți care primesc studenți doar pe baza certificatului de competențe în limba engleză, certificat care vine odată cu examenul de bacalaureat din România.
Nu toți absolvenții știu din timp ce li se potrivește. Pentru cei nehotărâți, doamna Danciu a oferit următoarea recomandare: „Dacă elevul nu știe ce domeniu i s-ar potrivi, sugestia noastră ar fi să apeleze la un serviciu de consiliere vocațională care îl poate îndruma, precum Opțiuni de Carieră (https://cariera.optiuni.ro/). Ulterior, după ce afla ce domeniu de studiu i se potrivește, acesta poate lua legătura cu un consilier educațional de la EDMUNDO pentru a primi ajutor gratuit în vederea aplicației la o universitate parteneră.”

Legat de rutina unui student român din Olanda, suntem informați că „probabil cel mai mult timp este petrecut în biblioteca universității, lucrând la proiecte și teme. Spre deosebire de România, în Olanda se fac mult mai puține ore pe săptămână, în jur de 12-16 ore, punându-se mai mult accent pe munca individuală și research / internship. Astfel, studenții se pot și angaja part-time, cei care chiar doresc asta.”
Cei ce doresc mai multe informații pot lua legătura cu studenții EDMUNDO din Olanda, pentru a primi informații cât mai realiste.
Olandezii au reputația de a fi un popor vesel, primitor și care nu manifestă prejudecăți în raport cu cetățenii străini: „Oamenii zâmbesc pe stradă, te ajută cu ce pot, toți vorbesc engleză, deci te poți înțelege cu ei foarte ușor. Din fericire, nu am primit niciun feedback de la studenți care să menționeze că au întâmpinat probleme legate de prejudecăți față de străini”.
Să sperăm că acest text îi va ajuta pe nehotărâți, dar și pe cei care ați luat deja decizia să vă îndreptați spre Olanda pentru studii universitare. Pentru alte informații, puteți lua legătura cu doamna Andreea Danciu prin e-mail (andreea.danciu@shapeshifter.ro) sau la numărul de telefon 0743 406 593.
Vă urăm baftă la examenul de bacalaureat!
ANDREEA BOT