În zilele noastre, mulți adolescenți nu știu ce vor să facă pe viitor sau nu și-au gasit o pasiune și nu știu ce li s-ar potrivi. De aceea majoritatea tinerilor, după ce termină liceul, nu știu la ce facultate să aplice sau renuntă din primul an.
Sistemul de învățământ nu te ajută să găsești o activitate care îți place și să câștigi bani din aceasta. Tinerii din ziua de azi își doresc să facă ceea ce le place și să câștige bani din asta. Problema este că majoritate din aceștia nu și-au găsit o pasiune pe care să o dezvolte si să câștige un venit din ea.
Școala, locul în care ne petrecem cel mai mult timp, nu ajută adolescenții să își găsească vocaţia. Cel mai mult ţine de adolescenţi să-și găsescă pasiunea, dar ar trebui ca și oamenii din jurul lor să îi susţină.
Întrebând mai mulți adulți, am ajuns la concluzia că cei mai mulți sunt de acord cu angajarea copiilor lor la vârsta de 16 ani, vârsta legală la care un adolescent poate fi angajat. Aceștia au adăugat că nu ar fi de acord, dacă le-ar afecta situația școalară sau le-ar pune în pericol sănătatea.
Din punct de vedere legal, angajatorul trebuie să asigure protejarea sănătăți și siguranța tinerilor la locul de muncă. Un adolescent de 16 ani poate lucra maxim șapte ore pe zi, iar unul de 15 ani se poate angaja numai cu acordul părinților sau al tutorelui legal.
Cel mai frecvent domeniu în care tinerii se angajează este turismul. Cei mai mulți adolescenți aleg să se angajeze pe perioada vacanței de vară, pentru a câștiga experiență și pentru a câștiga bani de buzunar.
DENISA MANEA