Cursul Erasmus – o experiență interesantă în Malta

În luna august a anului 2021, am participat, alături de colegi profesori ai Colegiului Național Onisifor Ghibu, la cursul Flipped Classroom, în cadrul proiectului Erasmus+, Our Digital Classroom. Experiența a fost interesantă, atât cursul în sine, cât și locația – Valletta, capitala celui mai mic stat al Uniunii Europene, Malta.

Cursul la care am participat promovează tranziția digitală, unul dintre obiectivele Programului Erasmus pentru intervalul 2021-2027 (conform site-ului europa.eu). Întotdeauna sunt constructive schimburile culturale și de idei între profesori care vin din sisteme de învățământ diferite. Trăim într-o lume dinamică, multiculturală și digitală. Pandemia care ne agasează de aproape doi ani a grăbit digitalizarea procesului de predare – învățare – evaluare.

Foto: Camelia Timofte

Dacă am fi participat la acest curs acum câțiva ani mi-ar fi plăcut, dar poate nu am fi conștientizat importanța lui, așa cum am făcut-o acum, după opt – zeceluni de predare în online.

Canva, ClassDojo, Edmodo, Kahoot, Mentimeter, Padlet, QR Generator, Quizizz, VivaVideo sunt doar câteva dintre instrumentele virtuale cu care ne-am familiarizat la curs. Multitudinea platformelor educaționale, a site-urilor și aplicațiilor, care pot fi utilizate în actul de predare sau în cel de evaluare, îți dă posibilitatea să alegi ce se potrivește stilului de predare, nivelului de cunoștințe și interes al elevilor. Este ca o bibliotecă digitală; doar trebuie să te plimbi prin ea și să cauți, să încerci, să vezi ce mai e nou, mai atractiv, mai inteligent construit.

Cursul despre predarea în era digitală s-a ținut în Malta, leagănul uneia dintre celei mai vechi civilizații. Templele megalitice de la Hagar Qim, Mnajdra sau Tarxien sunt mai vechi decât templele egiptene, având peste 5.000 ani vechime. Insulele Malta au reprezentat un important punct strategic în drumul corăbiilor prin Marea Mediterană, de la nord spre sud sau de la vest spre est, dinspre Europa spre Africa sau Orientul Apropiat. Au fost vizitate sau cucerite de fenicieni, greci, cartaginezi, romani, arabi, normanzi, otomani, francezi, englezi.

Limba malteză este un amestec interesant de arabă, siciliană și engleză. Vechea capitală, Mdina sau „orașul tăcut”, cu cei 250 de locuitori, este o cetate cu străduțe pietonale, nu la fel de colorată ca cetatea Sighișoara, dar la fel de cochetă, cu mici terase inundate de soare.

Vara, august fiind luna în care am participat la acest curs, este foarte cald în Malta. Dimineața, la ora 8, aplicația de pe telefon arăta 30° C, iar la mijlocul zilei indica peste 40° C în cele mai multe dintre zilele în care mergeam la curs. Transportul local este foarte bine pus la punct. Autobuzele, toate cu aer condiționat și WiFi, te duc înspre orice colț al insulei și nu întârzie.

Foto: Camelia Timofte

Cursul s-a ținut într-o veche și cochetă clădire situată pe o străduță pe care pătrundea briza mării. Valletta, cel mai mic oraș-capitală din Uniunea Europeană, cu puțin peste 5.000 de locuitori, este o importantă destinație turistică, înscrisă din anul 1980 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Intrarea se face pe un pod construit peste șanțul vechi de apărare al cetății medievale, adânc de 15 metri. Dinspre mare, orașul era păzit de Fortul Saint Elmo, azi Muzeul Național al Războiului. Clădirile foarte bine conservate, unele datând din secolul XVI, sunt dovezi ale perioadei în care insulele au aparținut Ordinului Cavalerilor Ioaniți (în prezent Cavalerii de Malta): Palatul Marelui Maestru, Palatul Ordinului de Malta, Palatul Terreria, Catedrala Sf. Paul, Catedrala Sf. Ioan, Biblioteca Națională Malteză, Grădinile Barrakka, Poarta Orașului etc.

Balcoanele viu colorate sunt cele mai vizibile elemente tipice arhitecturii malteze. Seara, pe toate străduțele și în toate piațetele cochet luminate, terasele sunt pline de turiști care ascultă muzică live.

Foto: Camelia Timofte

Cursul a fost o oportunitate binevenită, atât prin faptul că la nivel european există preocupare pentru digitalizarea sistemului de învățământ, cât și prin alegerea locației. Informația, deși condensată, a fost plăcut și interactiv prezentată. Activitățile propuse de formatoare au fost captivante și provocatoare. Atmosfera relaxantă a permis împărtășirea din propria experiență și schimburi culturale informale cu ceilalți cursanți.

Prof. CAMELIA TIMOFTE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: