Toate drumurile duc la Roma!

Adevărat! N-aș fi crezut asta până săptămâna trecută, când m-am întors din metropola italiană cu o experiență memorabilă. Am avut posibilitatea participării la mobilitatea la Roma din cadrul proiectului Erasmus+, inițiat de colega noastră, doamna profesoară Lucia Cighir, căreia îi sunt recunoscător.  

Drumul meu spre Roma, alături de colegi minunați, prof. Ionela Belbe – consilier școlar, prof. Laura Costolaș, prof. Edina Andridan și prof. Diana Laslău, a avut ca destinație Temple University, unde am participat la cursuri de formare profesională cu tema Interractive teaching.

Sursă foto: arhiva personală Valeriu Laslău

În ce mă privește, așteptările de la acest curs au fost mari și variate, întrucât, în calitate de profesor de educație fizică și sport, m-am confruntat cu situații neprevăzute în procesul de predare-învățare online. Disciplina pe care o predau în școală a devenit în perioada pandemiei tot mai puțin interactivă, așa că mi-am pus problema unor ore mai atractive pentru elevi, care să vină în sprijinul nevoilor lor de interacțiune și comunicare, tot mai adânc amputate în ultima perioadă. Acest curs m-a ajutat mai mult decât aș fi sperat, iar achizițiile sunt inovative și de lungă durată. Am avut parte de o echipă de lucru de invidiat, coordonată de doamna Felicia Dimulescu, din care au făcut parte greci, spanioli dar și români.

Programul a fost încărcat, dar construit variat, astfel încât toate activitățile au fost deopotrivă teoretice și practice, fapt ce ne-a permis tuturor posibilitatea exersării în mediul online, dezvoltarea unor abilități de comunicare și socializare, cărora le-am dus dorul în ultima vreme.

Sursă foto: arhiva personală Valeriu Laslău

După organizarea programului și a materialelor necesare, am avut  activități interculturale, în care fiecare echipă a prezentat specificul țării pe care o reprezintă și școala din care face parte. Aceasta  ne-a dat prilejul, și mie, și colegilor, să promovăm școala unde profesăm, prezentând o dezvoltare a instituției fără concurență în celelalte grupe. Următoarele zile de curs s-au desfășurat interactiv, cu multe aplicații practice și jocuri menite să antreneze corpul și mintea și să facă procesul de învățare mult mai plăcut. Am descoperit aplicații noi, ne-am raportat la activități care cresc motivația învățării la elevi, am descoperit profilul profesorului ideal, am urmărit filmulețe educative, pe care mai apoi le-am dezbătut cu celelalte grupe.

Pe scurt, am înțeles că tehnologia vine – dacă vrem și noi – în sprijinul muncii de la catedră și al celei de pe terenul de sport deopotrivă, cu achiziții potrivite vremurilor pe care le traversăm, că digitalizarea nu e dușmanul nostru, al profesorilor, ci un partener de nădejde în incursiunea, dificilă uneori, în universul elevilor noștri, al celor care-și construiesc viitorul alături de noi.

Sursă foto: arhiva personală Valeriu Laslău

Le mulțumesc tuturor celor implicați, colegilor mei în primul rând, alături de care am trăit clipe de neuitat!

Tanti auguri!

Prof. VALERIU LASLĂU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: