Pentru că întotdeauna avem nevoie de formare pentru a ne dezvolta profesional și personal, am profitat de șansa participării la un curs de formare în cadrul proiectului Erasmus+ Our Digital Classroom, cu tema Flipped Classroom, în perioada 23-27 august 2021 în Valletta, Malta.

Scopul acestui curs a fost familiarizarea cu metodele moderne de predare și evaluare a elevilor, care să includă folosirea unor platforme / aplicații online.
Pe parcursul celor cinci zile de curs, am avut oportunitatea de a studia diverse platforme / aplicații interactive: Canva, ClassDojo, Edmodo, Kahoot, Padlet, Quizizz, VivaVideo, precum și diferite modalități de integrare a acestor resurse în cadrul lecțiilor, care să încurajeze implicarea activă și constructivă a elevilor în activitățile de la clasă.
Majoritatea aplicațiilor prezentate au fost total noi pentru mine, dar am reușit să descopăr tainele unora pe care, chiar dacă mai auzisem, nu am avut ambiția să le cercetez.
Pas cu pas, ni s-a dat ocazia să explorăm fiecare aplicație în parte, explicându-ni-se pașii de lucru și valorificând experiența prin aplicații practice.
Totul a fost posibil datorită unui trainer bine organizat, calm, răbdător și empatic (Mulțumesc, Pinar! Ai fost extraordinară!).
Pe lângă competențele digitale dobândite, am avut parte și de o experiență culturală care mi-a îmbogățit mintea și sufletul. Malta este o țară fascinantă, plină de istorie și locuri superbe. Am vizitat locuri minunate, începând cu capitala Maltei – Valletta – un oraș care nu are nici măcar un kilometru pătrat, dar cu istorie cât cinci orașe, cu un aer deosebit dat de clădirile vechi, cu balcoane colorate și străduțe înguste, care urcă sau coboară.
Una dintre atracțiile Vallettei este reprezentată de grădinile Barakka, cu o priveliște superbă spre cele trei orașe surori – Vittoriossa, Senglea și Cospicua. Nu pot să nu amintesc Catedrala Sf. Ioan, considerată de arhitecți una dintre cele mai frumoase și importante construcții în stil baroc, Mdina, un oraș medieval cu o istorie bogată, numit și Orașul Tăcerii, Popey Village, Insula Gozo, Insula Comino, promenada St. Julian, Domul din Mosta, satul tradițional pescăresc Marsaxlokk, acestea fiind câteva din atracțiile pe care am reușit să le bifez pe lista mea de obiective turistice.
Plăcut a fost și faptul că am aflat lucruri surprinzătoare despre colegii mei de echipă (Lucia Cighir, Luminița Dubău, Laura Lazăr, Camelia Timofte, Adrian Tencuțiu), am descoperit în ei noi calități, am funcționat ca un întreg, ne-am susținut reciproc, întreaga experiență desfășurându-se sub semnul entuziasmului și al prieteniei.
Așa că pentru mine această experiență a fost benefică atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Mulțumesc tuturor celor implicați – școlii, echipei de proiect – pentru șansa oferită și sper ca și alți colegi să aibă parte de astfel de experiențe prin participarea la mobilitățile Erasmus +.
Sursă foto: arhiva personală Carmen Chiș
Prof. CARMEN NICOLETTE CHIȘ