MARIA & BIANCA: Mirela se visează la catedră

Am luat legătura cu Mirela Gavriș, absolventă a Colegiului Național Onisifor Ghibu, generația 2016-2020, în prezent studentă la Facultatea de Informatică și Științe, Specializarea Matematică, în Oradea, care ne-a răspuns la câteva întrebări referitoare la viața de student. 

Ai vrut mereu sa urmezi aceasta facultate sau te-ai razgandit pe parcursul anilor?  Cum ti s-a schimbat perceptia dupa ce ai intrat la facultate? Cât de greu este față de liceu?

Mirela: A fost una din opțiunile mele dar a devenit prioritară în clasa a 12-a. După ce am intrat la facultate mi-am dat seama că este cu totul altceva față de liceu, în sensul că independența are un rol foarte important, gradul de dificultate este mai ridicat, dar în același timp având o libertate de învățare si alegere.

MIRELA GAVRIȘ

Vorbește-ne puțin despre cum este la facultate și cum ți se pare facultatea online.

Mirela: Având în vedere faptul că nu am reușit să experimentez cum este facultatea fizic din cauza pandemiei, nu pot să vin cu o opinie concretă despre cum este facultatea, pentru că orele online nu se compară cu cele făcute fizic, dar deocamdată după un an de facultate pot să spun că este mult mai diferit față de liceu, materia fiind mult mai complexă. 

Dacă ar fi să stai de vorbă cu un elev aflat în clasa a IX-a la liceu, ce sfaturi i-ai da, anticipând facultatea pe care vrea să o urmeze?

Mirela: Să se gândească foarte bine ce vrea să aleagă, dar în același timp să nu își aleagă o facultate din care să nu iasă cu nimic. În funcție de profesia pe care o va alege în viață, se va gândi dacă facultatea este un factor vital sau nu. În cazul meu, facultatea a fost, de aceea am ales-o pe aceasta. 

Pe ce să se concentreze? La ce să acorde atenție maximă? Care să îi fie prioritățile?

Mirela: Concentrarea ar trebui îndreptată către subiectul facultății. Un exemplu: dacă un elev termină un profil uman, îi va fi mult mai greu să se axeze pe o facultate de domeniu real.

Cum este o zi din viața ta ca studentă?

Mirela: Având în vedere că facultatea mea este online, o zi din viața mea începe cu orele în fața calculatorului, având în medie patru ore pe zi.

Ce te-a făcut să alegi facultatea de matematică?

Mirela: Dorința de a profesa în domeniul matematicii. 

Cum s-a desfășurat admiterea?

Mirela:  Am fost admisă pe media de la bac. Am aplicat la două facultăți, ambele pe specializarea matematică și am fost admisă la ambele, dar am decis să rămân la Oradea. 

Cum te-ai pregatit pentru facultate când erai în liceu? Când erai deja hotărâta?

Mirela: Nu a trebuit să mă pregătesc extra din niciun punct de vedere, fiind deja hotărâtă din clasa a XII-a că doresc să urmez Facultatea de matematică.

Spune-ne, te rog, ce carieră poți urma după ce absolvi facultatea.

Mirela: Profesor de matematică .Acesta este scopul meu și pentru asta pentru asta muncesc, deja începând o carieră în acest domeniu. 

Poți să ne spui niste secrete ale unui candidat la facultatea de matematică?

Mirela: Să învețe foarte bine materia de liceu, pentru că este un ajutor extraordinar pentru a înțelege materia de la facultate. Încă nu m-am decis dacă voi urma cariera mea în țară sau în afară, dar dacă o voi urma în țară, aș opta pentru școala în care am învățat, adică Colegiul Național Onisifor Ghibu, iar dacă voi opta pentru cariera în afara țării, aș opta pentru Germania. 

Un mesaj pentru elevii și profesorii de la Ghibu…

Mirela: Pentru elevi, să-și aleagă foarte bine facultatea, pentru că vor fi câțiva ani din viață care vor conta foarte mult, atât din punct de vedere educațional, cât și social.

Iar pentru profesori – să își susțină elevii din toate punctele de vedere și să îi ajute să-și aleagă corect facultatea. 

   au consemnat MARIA PETRILA și BIANCA POP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: