Cum a influențat pandemia proiectele Erasmus+? În multe și nebănuite moduri.
Orice membru în echipa de proiect, fie el profesor, elev, părinte, coordonator sau director de școală, îți va putea vorbi despre exasperare, stres, numeroasele așteptări, incertitudini, speranțe spulberate, dezamăgiri și noi speranțe, materializate sau nu.
În calitate de coordonator a trei proiecte Erasmus+, am avut parte in anul care a trecut de proiecte aprobate, dar in asteptare, activitati desfasurate doar la nivel de clasa, nici macar de scoala, de mobilitati fizice transformate in intalniri virtuale, de cursuri amanate, care intr-un final au avut loc… Multe emotii si sentimente amestecate sub semnul unei parca vesnice asteptari.
Dupa un an in care nimic nu parea sa se lege si deja obosisem sa gasim solutii viabile pentru o situatie nemaintalnita, iata ca am indraznit sa planificam cursurile proiectului Erasmus+ de formare profesionala intitulat “Our Digital Classroom”. Planificate initial a avea loc in vara anului 2020, decalate pe vara urmatoare, cele patru mobilitati s-au transformat in trei, in lunile iulie si august, cea de-a patra urmand sa se desfasoare saptamana viitoare, la sfarsit de septembrie.
Proiectul nostru are ca scop principal imbunatatirea competentelor digitale ale cadrelor didactice, prin utilizarea resurselor si aplicatiilor digitale in scopuri educationale si dobandirea de noi modalitati prin care profesorii pot stimula elevii sa cerceteze, creeze si sa invete.
Un alt aspect vizeaza dezvoltarea abilitatii de “learning to learn – lifelong learning”- invatarea pe tot parcursul vietii.
Pe langa competentele digitale proiectul le mai dezvolta si pe cele lingvistice, prin utilizarea limbii engleze la curs, dar si in afara acestuia, cele sociale si civice, prin lucrul in echipe multinaționale, cat si cele culturale, prin vizitarea orasului si a atractiilor sale. Anterior deplasarii, viitorii participanti la mobilitati au participat la cursuri de pregatire lingvistica si culturala organizate de profesori ai colegiului nostru.



Primul curs , sugestiv intitulat “Super teachers of the 21st century”, s-a desfasurat in Barcelona, Spania, intre 12-16 iulie. Noi, cele cinci participante (Alina Luncan, Daniela Marinau, Rodica Farcas, Adelina Fulop si subsemnata), am deschis seria cursurilor, dupa multe pregatiri, cu putina teama, dar anticipand succesul. Cele cinci zile de curs au trecut repede, am invatat o multime de lucruri noi pe care vi le vom prezenta in articole separate, ne-am bucurat de locatia deosebita si de oportunitatea oferita de participarea la un curs de formare profesionala in strainatate.


Cel de-al doilea curs, “3 in 1: ICT, 3D &AR”, 26-30 iulie, Paris, Franta, a fost axat pe resurse si instrumente multi-media, jocuri educationale online, digital story-telling, Realitate Virtuala versus Realitate Augmentata, imprimare 3D in educatie, precum si aplicatii educationale AR. Cei cinci colegi participanti ( Luminita Fesnic, Gheorghina Lemnian, Brandusa Pintean, Ioana Sanislav si Ilie Vesa) va vor prezenta, la randul lor, mai multe detalii de la curs.





La sfarsit de vacanta, intre 23-27 august, alaturi de colegii mei, Luminita Dubau, Carmen Chis, Laura Lazar, Adrian Tencutiu si Camelia Timofte, am participat in Valletta, Malta, la cel de-al treilea curs din cadrul proiectului. Intitulat “Flipped Classroom”, cursul ne-a oferit cunostinte utile despre multe aplicatii educationale, printre care se numara ClassDojo, VivaVideo, ActionBound, Padlet, Quizziz sau Canva.
In fine, ultima grupa de cursanti, formata din Edina Andridan, Ionela Belbe, Laura Costolas, Diana Laslau si Valeriu Laslau, vor participa intre 27 septembrie – 1 octombrie, in Roma, Italia, la cel de-al patrulea curs. Cursul “Interactive Teaching” le va da viitorilor cursanti noi cunostinte despre instrumente Web 2.0, jocuri educationale si metode interactive de predare utilizand resursele digitale.
Diseminarea experiențelor de la cursuri se va face atât în format fizic, în cadrul școlii, cât și prin mass-media, fiecare participant urmând să publice un articol prin care va împărtăși ce a învățat, experimentat sau aprofundat la curs, dar și emotiile și sentimentele pe care această experiență i le-a insuflat.
Prof. LUCIA CIGHIR
