În viziunea unui elev, școala și stilul de predare vor avea mereu loc de mai bine, însă consider că o schimbare în acest sens ar putea surveni repede, și anume printr-o fază de testare de o săptămână, în care profesorii să fie dispuși să lucreze după un model mai practic, care implică material de lucru, prezentări audio și video ale lecției predate, proiecte de grup și individuale și un rezumat al lecției prezentat în ultimele zece minute, pentru a vedea cu ce au rămas elevii din lecția predată.
Acel stil de predare învechit în care profesorul dictează mai mult de jumătate din oră, iar elevul trebuie să scrie în caiet tot ce spune profesorul, este practicat de pe vremea bunicilor noștri, care învățau ce le era dictat la oră, ca mai apoi să răspunda pe de rost din ce au învățat sau să dea test.
Nu contest părțile bune ale acelei metode – până la urmă, au ieșit generații întregi de oameni instruiți, ingineri, avocati, medici și așa mai departe; spun doar că lumea este într-o continua dezvoltare și cred că este timpul să fim în pas cu lumea și să ne modernizăm cu pași mărunți, dar care în timp vor face diferența, cu siguranță.
Sa incercam sa aflam ce ne pasionează pare aproape imposibil, când nimeni nu incearca sa observe la ce esti bun si sa puna accentul pe dezvoltarea ta in acel domeniu – desigur, făcându-le pe celelalte în paralel, dar focusându-te pe centrul tau de interes, ajutat de cei care au datoria de a scoate om din tine. Profesorii care îți sunt alături ani întregi, în dezvoltarea ta ca individ independent, după 12 ani îți cunosc calea, interesele și știu spre ce să te îndrepte pe viitor.
Suntem constienți ca mare parte din responsabilitate este a noastră, ca elevi, dar mai știm că dacă profesorii ne-ar fi alături și ne-ar susține în această mișcare, am avea cu totii de câștigat. Știm că de multe ori nici aceștia nu vin cu drag la ore, datorită atmosferei sau simplului fapt că totul e repetitiv, dar asta s-ar putea schimba.
ALESIA GAVRIȘ