ALEX: Oradea pe harta educației internaționale

Asociaţia Dascălilor Bihoreni, continuatoarea unei organizaţii profesionale care a fost înfiinţată în judeţ în anul 1892, a organizat la Oradea, între 3 şi 6 august, un congres internaţional al cadrelor didactice, la care au participat peste 450 de profesori din ţară şi din străinătate.

Doamna profesoară Stela Tăut, președinte al Asociației Dascălilor Bihoreni, a avut amabilitatea să ne spună cum a fost pentru domnia-sa această experiență: „Organizarea primului Congres Internațional al Cadrelor Didactice în Oradea a fost o mare provocare. De fapt, ideea a apărut în 2019, la Congresul din București, de la Palatul Parlamentului. Când am luat cuvântul, mi s-a sugerat că ar fi minunat ca în 2020 Congresul să aibă loc la Oradea. Pandemia a dat peste cap toate planurile. Anul acesta, după 1 iunie, când am aflat condițiile impuse de starea de pandemie, am hotărât să punem în practică acest proiect. Asociația Dascălilor Bihoreni își propune să organizeze și în viitor acțiuni care vizează învățământul, poate nu la asemenea nivel, dar cu beneficii la fel de importante.”

Sursă foto: bihon.ro

Organizarea și  coordonarea  congresului  de  la  Oradea a  fost  realizată  de  către  profesorii Tăut Stela, Pavel Elena, Ianța Felicia, Bunica Valeria, Vancea Simona, Chereși Daniela, Pop Daniela, Iacob Adelina, Mihuța Mădălina, Troie Gheorghe și Pirtea Ioan, membri  fondatori ai Asociației  Dascălilor Bihoreni.

Acest important eveniment s-a bucurat de susținerea a numeroase instituții: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Casa Corpului Didactic a Județului Bihor, Universitatea din Oradea, Centrul de Cultură al Județului Bihor – director conf. univ. dr. Florin Mariș-Hinsu, Școala Gimnazială Oltea Doamna – director prof. Musca Florina și director adj. prof. drd. Bocoi Liliana, Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu – director prof. Pîrja Radu, Liceul de Arte – director prof. Bondor Mihaela și director adj. prof. Nagy Gabriella, Colegiul Economic Partenie Cosma – director prof. Negrean Daniel și director adj. prof. Coroianu Liliana.

În deschiderea lucrărilor congresului, care a avut loc la Teatrul de Stat Regina Maria, au luat cuvântul prof. Ștefania Manea, secretar de stat al Ministerului Educației, conf. univ. dr. Aurel Căuș deputat și membru în Comisia de Învățământ din Camera Deputaților, viceprimarul municipiului Oradea, Ariana Moș, prof. Kéry Haynal, inspector școlar general adjunct al ISJ Bihor, prof. Mioara Țigan, director al Casei Corpului Didactic Bihor, conf. univ. dr. Karla Melinda Barth, decan al Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul Universității din Oradea; prof. Viorel Dolha, președintele AGIRo, senator prof. Cornel Popa, prof. Stela Tăut, președinte al Asociației Dascălilor Bihoreni.

Prof. Stela Tăut, președinte al Asociației Dascălilor Bihoreni. Sursă foto: arhiva personală

Din partea Asociației Cadrelor Didactice din Regiunea Cernăuți – Ucraina, prof. Belciuc Piligaci Mariana, prof. dr. Lupu Mariana de la Chișinău – Rep. Moldova, și prof. Lucian Magdu din Ungaria.

Evenimentul a fost animat de două momente artistice susținute de Cvartetul Liceului de Arte, format din profesorii Abrudan Lavinia (vioara 1), Szabó Eva (vioara 2), Cristea Anca (violă), Ichim Beata (violoncel), alături de câțiva elevi talentați: Giulia Clop, Alexandra Brădău, Emilia Pupea – coordonați de prof. Anca Banda și Alexandru David – prof. Antonela Ferche-Buțiu ai Centrului de Cultură a Județului Bihor – Școala de Arte Francisc Hubic.

La buna  desfășurare  a  activităților congresului și-au  adus  aportul  și  profesorii  voluntari din Oradea: Socolan Florentina, Teședan Dana, Jula Mihai, Ruzsa Natalia, Bireș Ramona de la Școala Gimnazială Oltea Doamna din Oradea; Jurj Andrada, Galan Lucia, Biro Eva și Buda Mădălina de la Liceul de Arte din Oradea; Băliban Carmen, Băliban Rareș, Băliban Petru de la Școala Gimnazială Lucreția Suciu din Oradea; Lung Doina de la Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir din Oradea; Pîrja Radu, Borza Ioana, Deliman Alina, Cocoș Gabriela, Lipo Angela, Ienei Vasilica, Bunta Simona și Radu Iulia de la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Oradea; Jăhăleanu Violeta de la Colegiul Național Onisifor Ghibu din Oradea; Traier Șandor și Merce Adina  de  la  Liceul Teoretic Lucian  Blaga din Oradea și Dehelean Olivia de la Școala Gimnazială Winnie Academy din Oradea.

„Asociația

Dascălilor

Bihoreni

își propune

să organizeze

și în viitor

acțiuni

care vizează

învățământul”

Evenimentul a depășit cu mult așteptările organizatorilor, de la un număr de 300 de cadre didactice, cât s-a preconizat a fi prezente la eveniment, ajungându-se la 500 de persoane din țară și străinătate. Interesul pentru activitățile din cadrul congresului au fost pliate pe situația învățământului românesc în această perioadă dificilă.

Evenimentul a continuat seara la un cunoscut restaurant orădean, unde invitații s-au bucurat de muzica și dansul bihorean. Au prezentat momente artistice: prof. Jurjuț Daniela-Ionela de la Colegiul Național Iosif Vulcan din Oradea, prof. Jula Mihai de la Școala Gimnazială Oltea Doamna din Oradea și Școala Gimnazială Puiu Sever din Ineu; prof. Ciprian Gabor de la Liceul Tehnologic Felix din Sânmartin, prof. Vlad Vălean de la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, Miclăuș Adrian, Miclăuș Alexandra și Remus Bondar.

În cadrul acestui eveniment s-au organizat webinarii și cursuri de fomare organizate de conf. univ. dr. Karla Melinda Barth – decan la Facultatea de Științe Socio-Umane, prof. Mioara Țigan – director al Casei Corpului Didactic Bihor, prof. metodist Luca Denisa, formator al Casei Corpului Didactic Bihor, prof. Mirela Tanc de la Școala Gimnazială Oltea Doamna din Oradea, prof. Neșiu Sânziana de la Colegiul Național Iosif Vulcan din Oradea și Florin Băcioiu, manager al Asociației Maxwell.

Congresul a fost gândit ca o reuniune a marii familii a învățământului românesc unde funcţionează AGIRo: Serbia, Ucraina – Regiunea Odesa, Cernăuți și Transcarpatia, dar și din Republica Moldova și Ungaria. Ei au venit să ne împărtăşească cu sinceritate problemele cu care se confruntă pentru a păstra limba română, ca limbă maternă în comunitatea lor, pentru a ne etala bucuriile și realizările lor. În Serbia, la 1 septembrie va începe şcoala, dar în prealabil nu s-a anunţat nicăieri că au nevoie de profesori români. În Republica Moldova este nevoie de sincronizare, adică este nevoie să lucreze Ministerul Educaţiei atât la programe şcolare, cât şi la manuale, iar în Ungaria, românii sunt foarte puţini, vreo şapte sate, dar statul ungar le asigură drepturile cuvenite.

Prof. Mihai Jula. Sursă foto: arhiva personală

„Mă bucur că am participat la acest eveniment mare la care și-au dat concursul numeroase cadre didactice. Împreună am discutat despre problemele sistemului de învățământ. Am avut ocazia să le prezint municipiul Oradea și să interpretez cântece populare din zona Bihorului”, a spus domnul prof. Jula Mihai de la Școala Gimnazială Oltea Doamna din Oradea și Școala Gimnazială Puiu Sever din Ineu.

Prof, Violeta Jăhălean. Sursă foto: arhiva personală

La eveniment a participat și doamna profesoară Jăhăleanu Violeta, profesoară de Educație plastică / Educație vizuală la Colegiul Național Onisifor Ghibu din Oradea, în calitate de profesor voluntar care a ajutat la buna desfășurare a evenimentelor. Doamna profesoară a acceptat să ne spună câteva cuvinte:

„Bucuria de a participa la acest eveniment în calitate de voluntar a fost mare, am putut simți din interior pulsul organizării unui astfel de eveniment, aici în Oradea. Mândria de a fi dascăl a fost amplificată de cele 450 de suflete care prin prezența la ședința în plen organizată la Teatrul de Stat Regina Maria sau la webinariile și cursurile organizate zilele ce au urmat la Colegiul Economic Partenie Cosma Oradea, prin exemplele de bune practici, au adus un plus valoare actului educațional.

Cu siguranță un astfel de eveniment va avea ecou atât în rândul colegilor, a confederațiilor sindicale, a asociațiilor dascălilor, cât și în cadrul Ministerului Educației, deoarece temele abordate – exemple de bune practici în învăţământul online, propuneri privind relaxarea programei şcolare, situaţia învăţământului în limba română în şcolile de peste hotare, analize şi propuneri pentru proiectul România Educată – vor conștientiza mai mult nevoile imediate ale dascălilor.

Cu toții ne dorim o Românie educată. Să avem profesori mai buni, elevi cu rezultate mai bune la evaluări, la bacalaureat, dar atâta timp cât salariile profesorilor nu vor fi mai mari, elevii nu se vor zbate să devină la rândul lor cadre didactice.

Cu toate acestea, încurajez pe toți aceia care au aplecare către această profesie să pășească cu încredere și responsabilitate pe această cale, să caute pământ fertil în fiecare copil, pentru a pune sămânța cunoașterii în sufletul fiecăruia, să o ude cu grijă să le arate direcția către soare.

Invitaților li s-a oferit oportunitatea, după activitățile congresului, de a vizita împrejurimile, arhitectura orașului și Cetatea Oradea, însoțiți de voluntarii inimoși ai dăscălimii bihorene. Astfel, am putut împărtăși câteva din legendele orașului, poveștile clădirilor, iar încântarea lor a fost cu siguranță și bucuria noastră.

Sunt încântată că am făcut parte din această poveste frumoasă.”

ALEX DAVID

ALEX DAVID

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: