ALEXANDRA: O lume a fantasticului

În urmă cu câteva luni, am citit una dintre operele lui Mircea Eliade și trebuie să recunosc că sunt tare mândră și încântată de alegerea făcută.

La țigănci – căci despre această operă este vorba – ne prezintă o lume a fantasticului, unde naratorul personaj ia parte la lucruri neobișnuite.

Acțiunea textului îl prezintă pe personajul narator, asupra căruia se îndreaptă toată atenția. Din prima parte a lecturii, aflăm că protagonistul textului, domnul Gavrilescu, era profesor de muzică și preda ore în particular, iar visul lui cel mare era să devină artist. În drumul său spre casă, cu tramvaiul, dorința sa de comunicare era puternică, principalul subiect pe care dorea să-l dezbată fiind țigăncile și casele lor. La un moment dat, ceva se întâmplă, deoarece Gavrilescu ieși din tramvai și aștepta tramvaiul din sensul opus. Acesta își dorea să-și răscumpere partiturlie pe care le uitase la Otilia, fetița cu care făcea ore de pian în particular.

În a doua parte ne este prezentată escapada domnului Gavrilescu in cartierul țigăncilor. Acesta, ajuns acolo, este fermecat de o bătrânică; aceasta îi oferă trei fete de naționalitate diferită, cărora trebuia să le ghicească naționalitatea, dar acesta nu ghicea, de fiecare dată, totul transformându-se într-un joc fără sfârșit.

Finalul textului este unul surprinzător. După ce scapă de teroarea țigăncilor, Gavrilescu nu mai pricepe ce i se întâmplă și totul se schimbă. Biletul de călătorie cu tramvaiul era mai scump, doamna Voitnovici, bunica fetei căreia îi preda în particular, nu mai locuia acolo, iar casa lui nu îi mai aparținea, deoarece altcineva locuia acolo.

El hotărăște să se întoarcă la țigancă, îi dăruiește toți banii pentru a intra din nou în jocul ei și în final acesta își găsește marea iubire, crezând că tot ceea ce i se întâmplă e un vis.

Foto: Alexandra Ambro

Mircea Eliade a fost istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filozof și profesor de origine română la Universitatea din Chicago, din 1957, titular al catedrei de istoria religiilor din 1962, naturalizat cetățean american în 1966, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor. Membru post-mortem al Academiei Române, din 1990.

ALEXANDRA AMBRO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: