SARA: Prieten pe viață

Câteodată nu privim lumea cu adevărat, nu observăm problemele majore care ne înconjoară. Oare ce înseamnă iubirea? Ce ființă ne poate oferi acel sentiment numit iubire? E adevărat proverbul „Câinele e cel mai bun prieten al omului”?

Nicola a fost de acord să ne împărtășească opinia ei despre adevărata valoare a relației dintre om și patruped.

Ce crezi că ne pot oferi patrupedele de-a lungul vieții?

NICOLA: Un patruped este de fapt un suflet, care-ți oferă iubire, sprijin, înțelegere, este un prieten devotat, care-ți va rămâne alături până în momentul în care va închide ochii.

Cum vezi situația actuală a acestor ființe în societatea noastră?

NICOLA: Situația reală este, din punctul meu de vedere, destul de controversată. Pe de-o parte, patrupedele sunt tratate cu ignoranță, sunt maltratate, neîngrijite, cea mai mare problemă fiind montele ilegale, abandonul și lipsa empatiei față de acestea. Pe de altă parte, am constatat că există și oameni care încearcă să schimbe aceste lucruri, în ceea ce privește problema necuvântătoarelor. Observ din ce în ce mai mulți voluntari care se preocupă de starea animalelor fără stăpân.

Cum am putea să ajutăm aceste ființe?

NICOLA: În primul rând, ar trebui să devenim noi oameni mai buni, mai empatici. În al doilea rând, ar trebui să ne axăm mai mult pe problema sterilizărilor, în special al femelelor. O femelă sterilizată reprezintă o „fabrică” de produs pui închisă. Un alt fel de a ajuta patrupedele este legat de hrănirea și îngrijirea acestora, pe principiul „am întâlnit un patruped într-un magazin, cumpăr o conservă și încerc să-l hrănesc”. Dacă nu reușim să facem acest lucru din varii motive, încercăm să apelăm la o asociație privată, un ONG, pentru a prelua patrupedul.

Sursă foto: arhiva personală SARA GAVRIȘ

Ea este Lea, cățelușa mea Labrador. E o fire foarte iubitoare și jucăușă. Îi place foarte mult să fie în centrul atenției. Labradorii, în general, au tendința să mănânce absolut oricât le oferă stăpânul. Alimentația trebuie să fie proporționată, dar în același timp și sănătoasă. Îmi place să-i prepar eu mâncarea și cred că o masă sănătoasă constă în amestecul dintre proteinele vegetale și cele animale. Le transmit oamenilor să fie mai buni, mai empatici, mai generoși cu necuvântătoarele. Sunt creații ale lui Dumnezeu. Nu-și exprimă iubirea și devotamentul prin cuvinte, însă cu siguranță o fac în diferite moduri. Pe această cale îi rog să ajute orice ființă necuvântătoare, iar răsplata o vor simți pe parcursul vieții.

Patrupedele sunt creații ale lui Dumnezeu, exact ca noi, oamenii, și ține de datoria noastră să apreciem și să onorăm ceea ce ne oferă viața. Trebuie să conștientizăm că, la fel ca oamenii, și patrupedele sunt create cu un scop. Susțin această cauză, deoarece consider că de multe ori un om te poate trăda sau minți, în diferite feluri, însă dacă privim în ochii unui câine, vedem onestitate și sinceritate.

Nu există câini răi, cu atât mai puțin oameni răi. Suntem răutăcioși cu un anumit motiv și de cele mai multe ori se întâmplă să fim răniți de minciuni, trădări. Credeți că, la fel ca un om, și un câine poate fi rănit sentimental? Răspunsul meu este da, pentru că nu am fost creați de Dumnezeu pentru a fi răi cu o viețuitoare sau cu aproapele nostru. Existăm ca să învățăm să ne înțelegem, să fim în armonie cu ființele și natura care ne înconjoară.

SARA GAVRIȘ

SARA GAVRIȘ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: