Lacul de Smarald se află în satul Racoș, județul Brașov, la capătul vestic al Defileului Oltului, Augustin – Racoş, pe calea ferată ce leagă Braşovul de Sighișoara. Acesta s-a format în urma topirii zăpezilor și a precipitațiilor și, potrivit informațiilor oficiale, are o adâncime de 10 metri.
În apropierea lacului avem un vulcan stins, într-o zonă cu o vegetație mai săracă, roșiatică. Un vârf de munte care pare mai degrabă un deal şi în care se ajunge în doar câteva minute. În ventra vulcanică se ţine anual un concert de muzică clasică, organizat de Asociaţia Carpaterra, cea care promovează frumuseţile naturale (şi nu numai) ale zonei. În trecut, pe aceste locuri se exploata zgura vulcanică.
Chiar dacă nu este apă, fauna continuă să existe și să reziste mediului.
Geologii spun că locul este asemănător cu cel de la vulcanul Etna, unde se găsesc aceleași tipuri de roci și culori.
Lacul nu este cunoscut de toată lumea, de aceea are și o valoare aparte, iar frumusețea sa este superioară altor lacuri cunoscute din România.
Turiștii pot găsi opțiuni variate de cazare în apropiere de satul Racoș, de la pensiuni până la hoteluri luxoase. De exemplu, pensiunea Michael’s House este o alegere potrivită de cazare, situată în orașul Rupea, la aproximativ 15 km de Lacul de Smarald. Aceasta dispune de o grămadă de facilități, iar prețurile sunt accesibile, variind între 150 de lei pe noapte, pentru o cameră de două persoane, și 220 de lei pentru o cameră de trei persoane, micul-dejun fiind inclus în preț.
Hotel Dumbrava, de trei stele, situat tot în Rupea, vă pune la dispoziție condiții de lux – cea mai luxoasă cazare. Prețurile aici sunt pe măsură, ajungând la 300 de lei pe noapte, pentru un dormitor cu o mini-sufragerie. Pentru cei ce vor să investească mai mult în cazare, acest hotel este unul potrivit pentru a fi satisfăcut pe măsură.
Orașul Rupea se află la o distanță de 49 km de Sighișoara, 63 km de Brașov, pe care îi puteți parcurge în aproximativ o oră cu mașina, iar din Oradea sunt aproximativ 350 de km, undeva la 5 ore distanță.
Apoi, din Cetatea Rupea până la Lacul de Smarald sunt aproximativ 15 km pe care îi puteți parcurge în mai puțin de 20 de minute.
În cazul în care nu dispuneți de o mașină, sunt și posibilități de a ajunge în Rupea cu mijloacele de transport în comun. De exemplu, un bilet de autobuz Oradea – Rupea costă undeva la 75 de lei, iar cu trenul, biletul costă între 65 și 85 de lei.

Sursă foto: arhiva personală Maria Șumălan
Am obținut opinia unei tinere, Maria Șumălan, care a vizitat acest loc minunat: „Am rămas foarte surprinsă de acest loc, necunoscut de foarte multă lume, însă care te cucerește de la prima vizită. Priveliștea pe care ți-o oferă acest lac este de una de vis. Este un loc potrivit pentru relaxare, într-un mediu ambiant plăcut ochiului. Nu este foarte departe de orașul Rupea, în care am fost și cazată, deși este un oraș destul de mic, oamenii din el sunt foarte primitori și blânzi. Hotelul la care am fost eu cazată mi-a pus la dispoziție o grămadă de facilități, iar cei de la recepție au fost, de asemenea, primitori și înțelegători. De-a lungul lacului, aveți posibilitatea să vă plimbați pe câteva potecuțe, admirând peisajul. Dacă ajungeți vreodată în această zonă a Brașovului, vă recomand cu toată sinceritatea să vizitați și Lacul de Smarald, deoarece este un loc încântător, ce merită văzut de mai mulți turiști.”
PAULA NEGRU, DENISA SOTIUȚ
PAULA NEGRU și DENISA SOTIUȚ