MELISA & BOGDAN: O pagină întunecată din istoria Irlandei

Joi, 27 mai, elevii din clasa a XII-a A, profil filologie – engleză intensiv, au susținut examenul de atestat, un fel de lucrare de diplomă, pe o temă liber aleasă,

Patricia Lațco a ales să vorbească despre o temă mai puțin cunoscută la noi, și anume foametea care a făcut ravagii în anul 1845-1849 în Irlanda și care a decimat 20% din populație, iar o altă parte însemnată a ales să emigreze peste Ocean.

Am rugat-o pe Patricia să ne vorbească puțin despre anii pe care ea însăși i-a petrecut în Irlanda, iar aceasta ne-a răspuns:

„Mi-am petrecut primii ani de viață în Irlanda, fapt care mi-a oferit șansa să cunosc tradițiile irlandeze, cultura lor, care și-au lăsat amprenta asupra mea, printr-o anumită atmosferă, prin faptul că sunt cetățeni open-minded și foarte înțelegători, ceea ce am încercat să preiau și eu, odată cu venirea mea în România. Pot spune că această experiență mi-a deschis noi orizonturi în ceea ce privește cunoașterea altor culturi, pentru că am ajuns să înțeleg atât istoria lor, cât și a noastră, existând asemănări, precum determinarea oamenilor de a se zbate, în încercarea de a ieși din tragedii. Astfel, sunt recunoscătoare că am reușit să am parte de această experiență, care m-a ajutat să-mi formez o nouă perspectivă asupra lumii.”

Q&A

Ce te-a determinat să alegi această temă pentru realizarea atestatului?

PATRICIA: Motivul pentru care am ales să scriu despre acest topic a fost faptul că primii ani de viață i-am petrecut în Irlanda, fapt ce m-a determinat să vreau să cunosc mai mult despre cultura si istoria societății irlandeze.

Te-a afectat acest subiect din punct de vedere emoțional?

PATRICIA: Nu pot să zic că acest eveniment m-a afectat emoțional într-un anume fel, dar cu siguranță am simțit empatie pentru oamenii care au trecut prin acea perioadă, fără a avea de ales. Dat fiind faptul că acest eveniment a marcat istoria Irlandei, poate că putem și noi să luăm măsuri de precauție pe viitor.

Recomanzi viitorilor elevi de clasa a XII-a să își facă această lucrare? 

PATRICIA: Da, le recomand viitorilor elevi de clasa a XII-a să își facă lucrarea de atestat și chiar aprofundeze acest subiect, deoarece pot afla informații care îi pot ajuta pe viitor pe plan economic.

MELISA ȘTIOP, BOGDAN BREBE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: