O carte foarte plăcută, perfectă pentru un weekend. Se citește ușor, iar mesajul este profund și pozitiv. De fapt, are acel vibe pozitiv, care îți dă o stare de bine.
Personajul principal este Nora Seed, o tipă nemulțumită de viața ei, plină de regrete. O tipă cu potențial, cu multe talente, dar care aparent și-a irosit viața, rămânând în orașul natal, ca vânzătoare la un magazin de instrumente muzicale.
A cântat într-o trupă, în adolescență a făcut înot de performanță, a studiat filosofia, era pasionată de glaciologie, dar toate aceste perspective strălucite s-au transformat în oportunități ratate. S-a despărțit de logodnicul ei, Tom, înainte de nuntă și a refuzat să-și însoțească prietena, pe Izzy, în Australia.
Nora regretă că nu a apucat-o pe niciunul dintre aceste drumuri, este convinsă că, dacă ar fi făcut-o, ar fi avut o viață mai bună, suferă de depresie, se simte singură și neapreciată la locul de muncă, financiar nu stă bine și totul culminează cu moartea pisoiului, călcat de mașină. Atunci Nora, copleșită de vinovăție, decide că nu mai vrea să trăiască și încearcă să se sinucidă.
Numai că, în loc să moară, se trezește într-un loc curios: Biblioteca de la Miezul Nopții, un loc plin de cărți, unde o reîntâlnește pe doamna Elm, bibliotecara ei din liceu. Fiecare carte reprezintă una dintre posibilele vieți ale Norei. Practic, ea trebuie să aleagă o carte și se trezește în viața respectivă. O viață așa cum își dorește, fără regretele din viața originară.
„- Ai tot atâtea vieți la dispoziție câte decizii ai. Există alte vieți în care faci alte alegeri. Iar acele alegeri conduc la alte rezultate. Dacă ai fi făcut chiar și cel mai mic lucru altfel, acum povestea ta ar fi complet diferită. Și toate acestea există în Biblioteca de la Miezul Nopții. Toate sunt la fel de reale cum este și viața ta actuală.”
„Îndrăznește să ai visuri mărețe… Poți să fii orice îți dorești. Pentru că, într-una din vieți, ești ceea ce visezi.”
Nora încearcă viață după viață, îndrumată de doamna Elm, în funcție de regretele din viața originară. Totuși, pe măsură ce plonjează din viață în viață, își dă seama că niciuna nu este perfectă. Realizează că relația cu Tom nu ar fi fost ceea ce și-a dorit, că pisica oricum ar fi murit, în unele vieți pierde definitiv oameni la care ține, iar cu alte vieți, deși la prima vedere sunt perfecte, nu se simte confortabil. Va găsi ea până la urmă viața potrivită?
Mesajul este unul profund și se referă la faptul că, oricât de nemulțumiți am fi de viața noastră, întotdeauna se poate găsi un motiv pentru a trăi.
Iar regretele… Regretele sunt doar proiecții venite din așteptări, sunt doar în mintea noastră. N-avem de unde să știm că viața noastră ar fi fost mai bună dacă am fi făcut cutare sau cutare lucru. Sau poate ar fi fost mai bună în anumite aspecte, dar nu și în altele.
Mesajul exprimat de autor este să ne trăim viața, indiferent de cât de dezamăgiți ne-am simți la un moment dat, să apreciem fiecare clipă și timpul petrecut alături de fiecare persoană dragă.
Este un mesaj demn de luat în considerare cu atât mai mult cu cât autorul, Matt Haig, a trecut el însuși printr-o depresie severă și o tentativă de suicid.
GEORGIANA BERINDE