Mobilitate virtuală Erasmus+

Ultima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ de parteneriat strategic și schimb interșcolar DECH- Dimensions of European Cultural Heritage a avut loc în perioada 10-14 mai 2021 și s-a desfășurat virtual, din cauza pandemiei și restricțiilor de călătorie care ne-au împiedicat să călătorim spre țara organizatoare, Polonia. Proiectul a fost prelungit cu un an, mobilitatea finală fiind inițial programată pentru luna mai 2020, dar iată că nici in prezent situația nu ne-a permis să călătorim fizic.

Un avantaj al organizarii virtuale a acestei mobilitati a fost posibilitatea suplimentarii numarului de participanti, astfel incat 21 profesori si 51 elevi ai colegiului nostru au putut lua parte la activitatile desfasurate timp de 4 zile, dupa-amiezele, dupa terminarea orelor de curs.

Astfel, timp de 4 zile, cei 167 participanti (114 elevi si 53 profesori) s-au logat pe platforma Microsoft Teams, in intervalul orar 16-20, si au colaborat, profitand de tehnologia informatica, de la distanta, la toate discutiile, prezentarile si workshop-urile intalnirii.

In prima zi, 10 mai,dupa ceremonia si discursurile de prezentare a directorilor si coordonatorilor proiectului din cele 6 scoli partenere ( Polonia, Croatia, Grecia, Franta, Romania, Spania) am vizionat prezentari ale scolii gazda si ale orasului Varsovia. Ziua a doua a fost dedicata unor inspirate vizite virtuale la muzeul regelui Jan III la Wilanow unde am aflat despre obiceiuri si traditii poloneze datand din secolele XVII-XVIII.La Galeria Nationala de Arta Zacheta participantii la workshop au fost provocati sa isi foloseasca imaginatia si sa vada arta din cotidian si dincolo de concret. Ziua a continuat cu prezentari PowerPoint ale elevilor din toate scolile partenere, care au facut o retrospectiva a celor 5 mobilitati anterioare bazate pe aspecte ale patrimoniului cultural – monumente ale antichitatii si limbii elene; bucatarie, muzica si dansuri traditionale din Martinica; arhitectura si mestesuguri traditionale romanesti; patrimoniu cultural intangibil croat; traditii locale si instrumente muzicale antice spaniole; la acestea adaugandu-se noi elemente de patrimoniu industrial si culinar polonez.

Ziua a treia a gazduit prezentarea legendelor din cele 6 tari, urmata de crearea unei expozitii online in Padlet si a unui poster cu patrimoniul cultural european pe Canva.

In ultima zi gazdele noastre ne-au prezentat un interesant material despre patrimoniul cultural, imbinat cu recomandari de utilizare a aplicatiilor multimedia in predarea patrimoniului cultural la clasa – Mentimeter, Padlet, Canva, LearningApps. A urmat o sesiune de discutii pe aceasta tema si o prezentare a patrimoniului post-industrial polonez. Ca si in zilele precedente, si aceasta zi s-a incheiat cu o sesiune de discutii ale profesorilor pe teme de patrimoniu cultural. In fiecare zi activitatile comune au alternat cu cele din “breakout rooms”, unde, in echipe mixte, multinationale, elevii si profesorii au participat la numeroase activitati interactive, jocuri, discutii sau schimburi de impresii.

Ajunsi la sfarsitul intalnirii, participantii si-au luat cu greu ramas-bun si elevii au dorit sa impartaseasca aspecte contemporane ale patrimoniului cultural, in special din muzica.

Dorim sa multumim tarii gazda, Polonia, pentru acest eveniment extraordinar care a facut sa se apropie elevi si profesori din 6 tari europene, de pe continente diferite. Pentru noi toti a fost o ocazie unica de a schimba opinii, de a ne impartasi valorile patrimoniului cultural si in principal de a realiza cate lucruri avem in comun,din atat de diverse aspecte ale vietii.

Am apreciat prezentarile virtuale de la muzeu si galeria de arta, concursurile, activitatile interactive, posterele, prezentarile si legendele. Intregul proiect (si prin aceasta ultima mobilitate virtuala) ne-a facut sa ne simtim mai bogati spiritual si ne-a deschis noi orizonturi, constientizand rolurile complementare pe care le avem cu totii in Uniunea Europeana.

Screenshots: arhiva personală prof. LUCIA CIGHIR

Prof. LUCIA CIGHIR

Prof. LUCIA CIGHIR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: