DENISA: Artist în pandemie

Una dintre categoriile cele mai afectate de contextul medical al țării este cea a artiștilor. După cum știți, sălile de spectacole, teatrele, evenimentele au fost interzise circa un an și abia de câteva zile ele dau semne de dezgheț. Am luat legătura cu un tânăr artist bihorean, care ne-a împărtășit câteva dintre opiniile sale legate despre situația culturală. 

Sebastian Sereș provine dintr-o familie muzicală. Tatăl sau, Lucian Sereș, este un foarte cunoscut cântăreț bihorean, iar Sebastian a cunoscut această scenă foarte repede. Iată interviul pe care ni l-a acordat Sebastian în legătura cu cariera sa muzicală. 

SEBASTIAN SEREȘ

Când ai urcat prima dată pe o scenă?

SEBASTIAN: Prima dată când am urcat pe o sScenă a fost la începutul anului 2018, în luna februarie, mai exact, la un club sau han destul de cunoscut din județul Arad. A fost o experiență foarte plăcută, emoțiile nu și-au făcut simțită prezența, chiar dacă a fost un show cu casa închisaă, în fața a 200 de persoane. 

Ce studii muzicale te-au adus în poziția în care te afli?

SEBASTIAN: Ca studii muzicale, am cursuri de canto și de pian, dar in principiu pot spune că mă bazez mai mult pe talent, cântând „după ureche”.

Principalul meu loc de muncă sunt evenimentele și concertele la care mergem în calitate de formație, ca artiști. Urmează ca în timpul liber pe care îl am să-mi găsesc un job la birou, consultant sau ceva în această direcție.

Care sunt modelele tale muzicale?

SEBASTIAN: Sincer, modelul meu în muzică – dar și în viață – este chiar tatăl meu, el mi-a arătat ce înseamnă munca, perseverența, tratarea acestui domeniu ca o afacere, calitățile unui solist și ale unui lider, dar și constanța în acest domeniu, el fiind de aproape 30 de ani unul dintre cei mai cunoscuți artiști din zona de vest a țării și nu numai, dat fiind concertele pe care le avem în toată România dar și Europa.

Cum explici faptul că manelele, deși au fost criticate multă vreme, devin o prezență tot mai obișnuită? Chiar și artiști din mainstream, cum este Loredana, fac colaborări cu artiști ai acestui gen.

SEBASTIAN: Acest lucru, sincer, pe mine mă amuză, dar pandemia a făcut să iasă la iveala adevărata față a „marilor artiști”. Despre manele și istoria lor vastă, de sute de ani, putem discuta multe și chiar zile întregi, dar, pe scurt, manelele au fost tot timpul un stil de muzică ascultat și în proporție de 90% din populația tarilor balcanice și chiar o parte din Asia ascultă acest gen de muzică.

În România, la aproape orice petrecere sau eveniment, erau prezente manelele, iar odată cu închiderea marilor concerte de muzică ușoară, artiștii „mari” au căutat să se coboare printre maneliști – oameni de care uneori râdeau – pentru a face piese și chiar albume cu ei, pentru a putea cânta și ei aceste piese la evenimente private, deoarece maneliștii, chiar si pe timp de pandemie, au activat si nu au avut probleme din punct de vedere al bugetului, fata de artiștii de muzică ușoară.

Cel mai bun exemplu este societatea lui Alex Velea, Golden Boy Society, care a inventat curentul de „trapanele”, pentru a putea cânta rap sau trap pe timp de pandemie, în combinație cu manelele. 

Ce ne poți spune despre colinde?

SEBASTIAN: Colindele din preajma sărbătorilor sunt ceva mirific, un punct de legătură între generațiile de acum si cele trecute, de tradiție, mai exact, iar eu consider că fiecare artist trebuie să prezinte în bagajul său muzical un repertoriu de genul acesta și, la rândul meu, aș vrea același lucru.

Povestește-ne o întâmplare semnificativă din cariera ta.

SEBASTIAN: Un episod semnificativ din cariera mea de artist a fost chiar modul în care am început. Eu aveam în gând căutarea unui job, iar tatăl meu, în tot acest timp, avea în gând să-și mărească formația, așa că într-o discuție amicală m-a întrebat scurt: „Vrei?”, iar eu i-am răspuns la fel: „Da!” 

Astfel a început cariera mea, de patru ani deocamdată, de percuționist și solist; începând din acest an, ușor-ușor renunț la bețe în favoarea microfonului și a responsabilității de solist. 

Ce părere ai de noile măsuri și condiții în care artiștii pot să susțină evenimente?

SEBASTIAN: Acest subiect pot să-l discut și în calitate de om normal, nu doar în calitate de artist; așadar, pot spune că condițiile și măsurile aplicate, implementate în urma pandemiei, sunt ceva „de pe altă planetă”, la o distanță imensă de normal, și orice om ar vrea ca aceste măsuri să nu existe sau cel puțin să fie pe o durată cât mai scurtă, să revenim, în orice domeniu, la viața normală de acum mai bine de un an. 

Care crezi că e viitorul acestei forme de activitate?

SEBASTIAN: Sincer, muzica este imensă, un domeniu foarte vast și foarte vechi, fiind una dintre cele mai vechi forme de artă, așa că, din punctul meu de vedere, este foarte greu de șters din paginile istoriei. Aceasta este în continuă dezvoltare, iar viitorul ei este greu de prezis, având în vedere că acest lucru ține de talentul și inspirația fiecărui artist în parte.

În concluzie, muzica o să fie printre noi încă mult timp, dar modul în care aceasta se va transmite publicului depinde, la rândul lui, de mulți factori externi, fie de pandemii ca aceasta, îngrădind modul de aplicare și exprimare a acestui domeniu, fie de dezvoltarea altor domenii, cum ar fi tehnologia, prin care muzica se va putea transmite și exprima. 

Sursă foto: arhiva personală Sebastian Sereș

Cum ți-a afectat pandemia relația cu clienții și veniturile?

SEBASTIAN: Pentru noi, ca formație, pandemia a venit ca un moment de respiro, un concediu, să spun așa, fiind printre puținii artiști din țară care au evenimente și concerte în fiecare lună din an, trei sau patru zile pe săptămână, deci nu pot spune că am fost foarte afectați. Atât doar că această nebunie ne-a scos din programul nostru obișnuit, iar după aproape câteva luni de pauză, dorul de concerte și-a făcut simțită prezența.

Din punct de vedere financiar, nu pot spune că am fost afectați, iar din punctul de vedere al relației cu publicul, Formația Lucian Sereș a făcut tot posibilul să-și bucure fanii, prin postarea pieselor pe canalul de YT, astfel că am reușit să fim aproape de fani și de public. 

Când te putem vedea următoarea dată?

SEBASTIAN: Având în vedere recomandările președintelui cu privire la pandemie și noile măsuri implementate din cauza scăderii ratei de îmbolnăvire cu virusul covid-19,  se pare că din data de 1 iunie intrăm iar în acțiune și revenim pe scenă. 

Cum te pot contacta cei care vor să te invite la evenimentele lor?

SEBASTIAN: Pe toate site-urile de socializare, fie pe mine, Sebastian Sereș, fie pe tatăl meu, Lucian Sereș.

a consemnat DENISA CURPAȘ

DENISA CURPAȘ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: