ALEXIA: Curse cross country la Crater. Plus VIDEO

Aproape fiecare copil învață de când este mic să meargă pe bicicletă, dar Cristian Câmpan a decis să meargă mai departe cu această pasiune.

De la ce vârstă ai început să te dai pe bicicletă?

CRISTIAN: Am început să merg pe bicicletă de la vârsta de 6 ani. Mama a fost cea care m-a ajutat prima dată să învăț să mă dau pe bicicletă.

Sursă foto: arhiva personală Cristian Câmpan

Cum a devenit mersul pe bicicletă pasiunea ta?

CRISTIAN: Pasiunea de a fi biciclist am avut-o tot de atunci, de la ani, bineînțeles, odată cu prima bicicletă. M-am lăsat un timp de această pasiune și am început iarăși la vârsta de 14 ani, când am primit a doua bicicletă.

Inițial, mergeam doar prin pădure și pe drumuri forestiere, dar într-o zi am mers în Betfia, la Crater; acolo sunt amenajate trasee (XC, DH) și mi-a plăcut foarte mult. O perioadă am vrut să renunț, pentru că nu aveam o bicicletă mai buna sau potrivită pentru aceste trasee.

Așa am achiziționat a treia bicicletă. Am început sa merg pe traseele de la Betfia, primul fiind cel mai mic, XC, după DH.

DICȚIONAR

CROSS COUNTRY (XC) este cel mai frecvent stil în mountain biking. Cursele XC se țin pe poteci dificile de pădure sau pe drumuri forestiere care au și pasaje dificile.

DOWNHILL (DH) presupune coborâri în viteza, sărituri și sunt contra cronometru. Bicicletele pentru curse din această categorie cântăresc intre 17 si 25 kg, sunt full-suspension și au frâne hidraulice cu discuri de diametru mare.

Care este cel mai important lucru de stăpânit, când mergi pe o bicicletă?

CRISTIAN: Prima dată trebuie să știi să îți menții echilibrul foarte bine, să folosești frânele eficient și să verifici bicicleta, înainte de a merge cu ea.

Te-ai gândit vreodată să renunți?

CRISTIAN: Da, prima dată m-am gândit să renunț, pentru că existau multe accidente și te puteai trezi că îți rupi mâna sau piciorul. Am avut un accident destul de urât, dar am învățat din greșeli. Sunt conștient că pot să se mai întâmple accidente. În cele din urmă, nu am renunțat, pentru că mă protejez cu echipament adecvat, care include casca – elementul cel mai important – și ochelari, genunchiere, cotiere, armură.

Sursă foto: arhiva personală Cristian Câmpan

Ai recomanda acest sport?

CRISTIAN: Da, ajută la sănătate și merită practicat.

Ai participat vreodată la un concurs de biciclete?

CRISTIAN: Încă nu, dar voi participa în această vară sau în vara anului viitor.

a consemnat ALEXIA CĂLIN

ALEXIA CĂLIN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: