LAVINIA: Iubirea adevărată se naște în timpuri grele

Viața se poate schimba de la o zi la alta. Niciodată nu poți fi sigur de ceea ce urmează. Important este să trăiești clipa. Zâmbește. Iubește. Trăiește.

Două spirite înrudite, împărțind același farmec și același simț al umorului, Hazel și Gus încep o cursă contra cronometru, în care învață ce înseamnă să iubești.

Hazel Grace este protagonista poveștii, o fată de 16 ani, care suferă de cancer pulmonar în fază terminală. Un medicament miraculos îi încetinește evoluția bolii de care suferă; medicamentul doar îi prelungește zilele. Hazel își trăiește viața mai mult în casă, cu o butelie de oxigen lângă ea, care îi face viața mai ușoară, citind, dormind sau uitându-se la show-uri. Până când mama ei decide să o înscrie într-un grup de sprijin pentru bolnavii de cancer – acolo viața ei se va schimba într-un mod surprinzător.

La grupul de sprijin, Hazel îl întâlnește pe Augustus Waters, un băiat chipeș mereu cu zâmbetul pe buze, care îi arată lui Hazel că există multe lucruri de care merită să te bucuri cât mai poți, în ciuda bolii de care suferă. Fiecare moment al vieții lor trebuie folosit în cel mai bun mod, deoarece nu știu niciodată care este ultima zi a vieții lor.

Augustus este un băiat nostim și optimist, care din păcate și-a pierdut jumătate din picior în lupta lui cu cancerul. Hazel și Augustus se remarcă unul pe celălalt în mulțimea de tineri de la grupul de sprijin. Cei doi se cunosc, devin prieteni, iar treptat se înfiripă ceva special între ei.

Încep să iasă împreună, le place foarte mult să citească, au multe lucruri în comun, încep să discute și să se cunoască. Tot mai multe lucruri îi leagă pe cei doi. Alături de Gus, viața lui Hazel se schimbă, el o învață să privească altfel viața și să se bucure din plin de orice lucru din viața ei. Cei doi se îndrăgostesc unul de celălalt, călătoresc și încep să aibă multe experiențe împreună.

Gus, băiatul optimist și cu zâmbetul pe buze, trece printr-o perioadă mai grea, starea lui de sănătate se agravează, dar Hazel este mereu lângă el, deoarece sentimentele ei sunt tot mai profunde pentru el. Atunci când iubești, rămâi lângă omul drag, la bine și la greu.

Finalul acestei cărți nu îl veți afla de la mine, deoarece nu vreau să stric surpriza lecturii. Pot să vă spun doar că este uimitor. Romanul e unul superb, despre dragoste, lupta cu boala, greutăți, lucruri frumoase și mai puțin frumoase, despre cum e să iubești și despre cum să-ți trăiești fiecare clipă a vieții și să te bucuri de ea.

În cazul în care nu puteți citi cartea, vă recomand filmul cu același titlu, Sub aceeași stea.

Romanul Sub aceeași stea de John Green este un roman realist, superb și emoționant, care m-a făcut să mă gândesc cât de norocoși putem fi noi, oamenii sănătoși, și cât de mult ar trebui să apreciem fiecare zi, fiecare secundă din viața noastră. M-a emoționant și povestea de dragoste dintre cei doi, o iubire sinceră, profundă, dar scurtă. Uneori viața este nedreaptă cu unii dintre noi. Nu întotdeauna putem fi pe deplin fericiți toată viața. Asta înseamnă că trebuie să ne bucurăm de fiecare moment din viața noastră, să iubim și să spunem ceea ce simțim mereu, să facem lucrurile la momentul potrivit, pentru că nu știm dacă vom mai avea ocazia altui moment.

Vă recomand această carte, chiar dacă nu este cea mai fericită poveste pe care am citit-o, veți avea de învățat câteva lucruri importante, veți învăța să apreciați mai mult clipa de acum și viața voastră și veți învăța ce înseamnă să iubești la bine și la greu.

Romanul Sub aceeași stea de John Green a apărut în 2013, face parte din categoria ficțiune / adolescenți și însumează 312 pagini. A apărut la editura Trei și poate fi achiziționat de pe www.carturești.ro sau www.elefant.ro.

LAVINIA SABO

LAVINIA SABO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: