LĂCRIMIOARA: Șoc și groază în prima zi de practică

Philip asista la prima intervenție stomatologică. Până atunci, fusese doar pe scaunul de stomatolog, dar ceea ce a văzut în primele minute aproape că l-a făcut să renunțe la această carieră.

„Întâmplarea cea mai deosebită pentru mine a avut loc chiar la prima intervenție la care am asistat, alături de doamna doctor. Trebuia sa facă o extracție de măsele de minte, fiind nevoită să facă o incizie pentru a putea să ajungă la măselele respective. Văzând prima data sângele și aspirând saliva, pentru mine a fost șoc și groază, mai ales că măselele efectiv nu voiau să iasă și a trebuit să forțeze și să sape în os. În acel moment, am spus că acea meserie nu este pentru mine, însă de la a doua, a treia operație, am început să mă obișnuiesc.”

Fiind elevi în clasele terminale, ne gândim spre ce carieră dorim a opta, așa că am avut ocazia să vorbesc cu Philip Negrău, student în anul II al Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea, pentru a putea afla ce se întâmpla in culisele acestei meserii.

PHILIP NEGRĂU. Sursă foto: arhiva personală

Philip ne-a mărturisit că decizia de a face medicina i-a venit deja din clasa a X-a, când si-a suflecat mânecile, deoarece știa că are mai mult de lucru față de colegii lui de la secția bio-chimie. Fiind la filologie, a pierdut într-un fel startul cu pregătirea și a trebuit să suplinească individual numărul de ore reduse la disciplina de specialitate, în perspectiva medicinei.

Admiterea nu a fost tocmai ușoară, deoarece a fost nevoit să învețe întreaga materie de clasa a XI-a, pentru cele 100 de întrebări de tip grilă. De asemenea, am aflat de la Philip ca mama sa lucrează în branșă, fiind cea care l-a îndreptat spre această meserie: „Mama mea lucrează în domeniu, astfel că m-a influențat pozitiv a merge spre această latură. Odată ce ea lucrează în medicină, știa respectul oferit doctorilor.”

Studentul ne-a spus că, deși a prins doar un semestru la școală fizic, s-a acomodat ușor atât cu cursurile, cât și cu instrumentele de stomatologie întâlnite la prima oră de practică.

În ceea ce privește inovațiile pe care le-a adus era digitală, acesta a afirmat următoarele: „Fiind la început, nu sunt extrem de familiarizat, dar am început să le învăț și să le studiez. Bineînțeles, fiind doctor stomatolog, niciodată nu știi ce îți aduce ziua de mâine; trebuie să fii la curent cu orice aparatură nouă ”.

I-am solicitat părerea referitoare la trecerea în on-line. Acesta susținut că singurul lucru care s-a câștigat a fost timpul pentru activitățile extrașcolare, însă s-a pierdut enorm de mult din atenția și concentrarea studenților.

De la Philip am aflat și faptul că practica studenților conține 160 de ore pe care trebuie să le parcurgă în timpul verii. Când sunt la ore, iar informația este prea mare, profesorii le pun diferite filmulețe, pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine materia.

Sursă foto: arhiva personală Philip Negrău

În ceea ce înseamnă examenele, studenții sunt duși în cea mai mare sală a facultății, unde li se dictează subiectele pentru a fi rezolvate; desigur, profesorii încercau să prevină posibilele fraude, dar nu tot timpul reușesc… Din punctul de vedere a lui Philip, facultatea derivă de la facultativ, ceea ce înseamnă că, odată ce ți-ai ales calea respectivă, trebuie să înveți pentru fiecare examen auto-motivându-te, deoarece nu ți se poate impune să studiezi.

Referitor la planurile lui de viitor, acesta dorește să își achiziționeze propriul kit de stomatologie, pentru a putea lucra după absolvirea facultății: „După absolvirea facultății, fiind la medicină dentară, aș putea să îmi închiriez un cabinet și să intru în forță, dar m-am gândit la varianta de a face un rezidențiat pe chirurgie dento-alveolară, care ține trei ani de zile.”

Sursă foto: arhiva personală Philip Negrău

În încheiere, Philip a dorit să le adreseze elevilor din clasele terminale câteva cuvinte: „Sfatul meu pentru cei din clasele terminale este să învețe și să știe de la bun început ce își doresc de la viață, deoarece le va fi greu dacă vor lua o decizie tardivă”.

LĂCRIMIOARA ȘANDRO

LĂCRIMIOARA ȘANDRO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: