MĂDĂLINA: Tinerii și drogurile

În zilele noastre, tot mai mulți tineri simt nevoia să consume anumite substanțe interzise și care dăunează foarte mult.

Tinerii încep să consume aceste substanțe din mai multe motive. Unul ar fi că intră într-un anturaj nepotrivit, care ar putea sa le afecteze viitorul sau de multe ori viața. Alt motiv este cauzat de lipsa comunicării cu cineva sau de problemele financiare din familie.

După ce le-au consumat o dată, aceştia devin dependenți şi ajung sa facă orice pentru a le obține substanțele de care sunt dependenți. Aceştia renunță de cele mai multe ori la şcoală și fug de acasă.

De cele mai multe ori, aceştia încep să consume aceste substanțe de la vârsta de 15-16 ani. Din fericire, unii se vindecă de la sine sau ajutați de un specialist, dar au fost şi cazuri în care şi-au pierdut viața.

Dacă avem un prieten sau o cunoştinţă în această situație, trebuie să îl ajutăm și să fim alături de el în a-l ajuta sa scape de această dependență, care îi poate pune în pericol viața. Toți tinerii ar trebui să aibă discuții cu un specialist sau psiholog şcolar sau particular, care să îi îndrume să încerce sa facă alte lucruri, pentru a putea scăpa de dependență, iar cei care au fost în această situație să îi sfătuiască pe cei care vor sa încerce, spunându-le că nu le face bine și îi poate afecta grav.

Tinerilor li se pare foarte cool să consume aceste substanțe, dar nu este absolut deloc.

După ce se vindecă, aceștia pot rămâne cu traume pe viață.

Gândește-te și la consecințe înainte de a lua o decizie, să nu au surprize.

Q&A

Am luat legătura cu un fost consumator de droguri, care a preferat să rămână anonim.

Din ce cauză ai început să consumi aceste substanțe?

Fost consumator: Am început sa consum droguri de când am mers la liceu în clasa a noua şi am intrat într-un anturaj pe care îl credeam cool.

Ai ajuns dependent de ele?

Fost consumator: Da, am ajuns dependent, iar când nu aveam, furam bani sau lucruri de valoare din casă, pentru a-mi cumpăra.

Cum ai reuşit să scapi de dependență?

Fost consumator: Am scăpat cu greu, dar am avut norocul ca toți membrii familiei să fie alături de mine și m-au sprijinit. Timp de trei luni de zile, am avut discuții cu un specialist care m-a ajutat foarte mult.

 Ce le-ai spune celor care ar vrea să încerce?

Fost consumator: I-aş sfătui să nu încerce niciodată, fiindcă nu este deloc cool şi or să devină dependenți si o sa scape cu greu de ele. După ce am scăpat, mi-am dat seama că trebuie să am grijă cu cine mă împrietenesc. Eu am fost un caz fericit, dar unii îşi pierd viața din cauza lor.

a consemnat MĂDĂLINA BĂTRÂNA

MĂDĂLINA BĂTRÂNA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: