GEORGIANA: Menținerea mediului curat depinde de fiecare!

Având în vedere mult discutatul subiect legat de protecția mediului, am ales să preiau și eu o parte din acest subiect – colectarea selectivă.

În acest sens am luat un interviu domnului director inginer Claudiu Teodorof, care manageriază activitatea de salubritate în cadrul firmei SC Salubri SA.

Această firmă efectuează serviciul de salubritate pe zona 2 a județului Bihor, respectiv Lugașu de Jos, Țețchea, Aștileu, Borod, Bulz, Măgești, Bratca, Vadu Crișului, Șuncuiuș, Brusturi, Șinteu, Aușeu și Aleșd.

Ing. Claudiu Teodorof, director în cadrul SC Salubri SA

Colectarea selectivă fiind o problemă la nivel național, i-am pus o serie de întrebări legate de acest subiect.

Ce este colectarea selectivă și cum facem noi, ca cetățeni, colectarea selectivă?

Ing. Claudiu Teodorof: Colectarea selectivă  este modul în care operatorul de salubritate și cetățenii colectează în  mod constant deșeul menajer în mai multe fracții: fracția plastic / metal (flacoane PET, cutii de conserve metalice, caserole din plastic, doze din aluminiu, ambalaje), fracția hârtie / carton (cutii de carton, caiete, corespondență, ziare, cărți, reviste), fracția sticlă (sticle, borcane fără capac), fracția deșeuri reziduale (deșeuri din sacul aspirator, scutece, mucuri de țigară, șervețele folosite și orice alte deșeuri care nu pot fi reciclate și nu putrezesc) și fracția deșeuri biodegradabile (resturi alimentare, deșeuri vegetale etc.).

Ca și cetățeni, colectarea selectivă o inițiem de acasă, identificând în primul rând deșeurile reciclabile, urmând ca apoi să le depozităm în recipientul / sacul corespunzător. Același mod de colectare îl putem implementa și în spații publice unde fiecare tip de deșeu produs poate fi  depozitat în spațiile special amenajate de primărie sau operatorul de salubritate.

Ca operator de salubritate, care este procentul din populație care se conformează reglementărilor privind colectarea selectivă?

Ing. Claudiu Teodorof: Operatorul de salubritate SC Salubri gestionează aceasta activitate pe raza a 12 comune și un oraș, populația ridicându-se la 55 de mii de locuitori, activitatea de salubritate este desfășurată atât în mediul rural cât și urban. Procentul din populație care se conformează reglementărilor  este mai ridicat în mediul rural (60%) decât în cel urban (40%).

Când vine vorba de deșeuri reciclabile și deșeuri nereciclabile, a scăzut cantitatea deșeului nereciclabil de la momentul începerii colectării selective?

Ing. Claudiu Teodorof: Da, pot spune că de la 1 ianuarie 2021, odată cu implementarea colectării selective, cantitatea deșeurilor nereciclabile a scăzut semnificativ cu un procent de 30% față de anul 2020 (3%).

Care dintre categoriile de populație considerați că este cea mai responsabilă în privința colectării selective?

Ing. Claudiu Teodorof: Referitor la categoria de populație care a conștientizat importanța colectării selective, precum și necesitatea  implementării  acesteia, categoria de populație este cea aferentă persoanelor de peste 55 de ani. De asemenea, exista semnale pozitive și de la celelalte categorii.

În încheiere, domnule director, ce sfat aveți pentru noi, ca cetățeni, referitor la cele discutate?

Ing. Claudiu Teodorof: Menținerea mediului curat depinde de fiecare dintre noi. Hai să colectăm selectiv, pentru noi!

a consemnat GEORGIANA CABA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: