BIANCA & MARIA: Informatician la Timișoara

Am avut ocazia să îi luăm un interviu lui Rareș Romaneț, absolvent al Colegiului Național Emanuil Gojdu, promoția 2016-2020, în prezent student la Universitatea de Vest Timișoara, la Informatică.

Rareș ne-a spus ca de cand a ajuns la liceu si-a dorit sa urmeze aceasta facultate. Până a intrat la facultate a auzit că, din punct de vedere al informatiei, este mult mai greu ca la liceu, dar dupa ce a inceput facultatea, a realizat ca e mai usor, daca ajungi sa te pregatesti pentru admitere. In principiu, stii ceea ce se face in primul semestru și majoritatea profesorilor i-au luat de la zero, pentru ca avea colegi și de la bio-chimie.

RAREȘ ROMANET

Rareș ne-a vorbit putin si despre cum este la facultate si cum i se pare facultatea online: „E destul de OK, adica eu, fiind la Facultatea de Matematică si Informatică, fac aproximativ cum s-ar face față in față, majoritatea cursurilor sunt inregistrate si puse pe classroom si le putem parcurge iar”.

Daca ar fi sa stea de vorba cu un elev aflat in clasa a IX la liceu, ce sfaturi i-ar da, anticipand facultatea pe care vrea sa o urmeze. Iată raspunsul său: „Sa aleaga ceea ce ii place, deoarece facultatea o sa aiba legatura cu locul său de munca si ceea ce va face o buna perioada din viață, si  sa se concentreze pe ceea ce ii place cel mai mult. Eu m-am concentrat pe materiile reale, pentru ca nu mi-au placut cele umane; nu am putut sa stau niciodata să invat zeci de pagini de eseuri sau zeci de pagini la istorie, pentru ca nu mi se pareau ca pot sa fie invatate logic”.

L-am mai intrebat pe Rares cum este o zi din viata sa ca student: „În momentul actual, te trezesti, deschizi PC-ul si intri pe Teams sau Classroom”, dar speră ca lucrurile sa se schimbe cat mai repede.

Am dorit să știm cum s-a desfasurat admiterea. „A fost  pe baza de dosar – era 50% media de la bac si 50% nota cea mai mare de la matematica sau informatica; in cazul in care nu dadeai bacul din matematica sau informatica ti se echivala cu 4”.

Rares stia ca vrea sa faca informatica inca din liceu , iar pentru admitere a luat ore in particular la informatica si facea teste de admitere de la diferite universitati.

Dupa facultate, in principiu, poți să lucrezi in domeniul IT, ca programator, dar ne spune că poti sa ai o cariera si in invatamant, in cazul in care te decizi ca vrei sa faci si un curs special pentru cadre didactice.

L-am rugat pe Rares sa ne spuna niste secrete ale unui candidat la facultatea de informatica. „Nu stiu daca sunt secrete sau nu, dar daca esti la liceu si faci informatica si iti stii materia, in principiu in anul 1 de la facultate ar trebui sa fie destul de lejer sa faci față, iar daca ajungi la facultate, ar fi OK sa ai un prieten care se descurca si el, sa va puteti explica sau ajuta la materiile la care nu intelegeti”.

Dupa absolvire, Rares ar vrea sa ramana in țară, dar daca apar anumite oportunitati care sunt mult mai bune, e posibil sa plece din țară. 

„Statutul informaticii, avand in vedere ca exista atâtea aplicatii, o sa ramana destul de important, deoarece in momentul de față informatica este prezenta in majoritatea domeniilor – medicină, economie etc.”, ne-a spus Rareș în încheierea dialogului nostru. 

MARIA PETRILA, BIANCA POP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: