CODRUȚA: Muzicieni în pandemie

În aceste vremuri, una dintre cele mai afectate industrii este cea a muzicii, fiind afectați artiști, organizatori și tehnicieni; aproximativ peste 5.700 de operatori culturali, majoritatea dintre aceștia depinzând de vânzările din biletele de concerte pentru a se putea întreține.

Mai multe persoane din industrie și-au exprimat opiniile: Adrian Despot, liderul formației Vița de Vie a spus într-un interviu: „Este o perioadă dificilă, în primul rând pentru că trebuie să găsim un nou mod de a valorifica munca noastră. Venue-urile sunt închise, concertele sunt interzise, practic 80 la sută din business-ul nostru este pe moment blocat. În același timp, artiști fiind, cred că ar putea fi o perioadă deosebit de benefică din punct de vedere creativ. Dintotdeauna, artiștii au funcționat mai bine când lucrurile din jur erau grele”.

Photo credit: LB Shows

Un alt muzician, Dan Byron, a declarat: „Nu suntem privilegiați, dar suntem un domeniu foarte lovit, fiindcă nu mai putem să ne facem meseria.”

Expert în industria muzicală şi fost consilier pentru ministrul culturii în 2016, Iulia Popovici susține că „principala problemă e că participarea la un eveniment cultural live va deveni, obiectiv vorbind, mai scumpă şi mai puţin accesibilă de vreme ce mult mai puţini oameni vor putea intra la un spectacol sau un concert, însă costurile nu vor putea scădea corespunzător”.

„Artiștii

funcționează

mai

bine

în

vremuri

grele.”

Nu doar muzicienii și oamenii care lucrează cu ei sunt afectați de lipsa concertelor. Fanii acestora au și ei de suferit. Iată opinia unui fan al muzicii, care a dorit să rămână anonim: „Nu îmi place că nu mai pot să merg la concerte. Concertele mă făceau fericit și nu o să uit niciodată experiențele trăite la oricare din concertele la care am fost. Desigur, există alternativa concertelor virtuale, dar muzica printr-un ecran de computer nu este deloc ca experiența unui eveniment pe viu. Mai există și concerte distanțate social, dar nici acestea nu evocă aceeași trăire, pentru că nu poți interacționa cu celelalte persoane din public.”

Viitorul însă pare luminos. Într-un comunicat de presă transmis luni 25 Ianuarie, Ministerul Culturii și-a arătat interesul în a reporni sectorul cultural din România: „Mai mult decât oricând, sectorul cultural are nevoie de perspectivă și de predictibilitate. Un dialog constructiv, bazat pe realitatea epidemiologică și realizat împreună cu specialiștii din sănătate, ne va ajuta să depășim această perioadă dificilă și să înaintăm spre normalitate”, a declarat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

CODRUȚA STERIU

CODRUȚA STERIU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: