LAVINIA: Un suflet, două lumi și o singură întrebare

Într-o lume în care nimic nu e întâmplător, iar puterea de a schimba destinul nu îți aparține,totul este posibil. Acum poți avea totul, iar intr-o secundă poți să nu mai ai nimic.

Mia este o violoncelistă talentată, în vârstă de 17 ani, pasionată de muzica clasică, are doi pĂrinți iubitori și un frate de opt ani. Ca orice adolescentă, Mia are și un iubit pe nume Adam, chitarist și solist într-o trupă rock destul de renumită.

Viața Miei era una frumoasă până într-o dimineață, când acest tablou minunat de familie se năruie. Într-o dimineață aparent liniștită, Mia împreună cu părinții și frățiorul ei mai mic, Tedy, se hotărăsc să își petreacă ziua împreună, vizitând niște prieteni de familie. Un accident rutier tragic are loc în acea dimineață, în care Mia își pierde părinții și frățiorul, iar ea este singura care supraviețuiește. Mia realizează că vede totul din afară, inclusiv corpul ei, ca o fantomă, este singură, prinsă între două lumi.

„Dar eu sunt moartă? Eu sunt cea care zace la marginea drumului cu piciorul atârnând nefiresc, înconjurată de o echipă de bărbați și femei care îmi curăță frenetic trupul și îmi inundă venele cu nu știu ce. Sunt pe jumătate dezbrăcată. Fiindcă paramedicii mi-au rupt partea de sus a cămășii.”

Mia și-a văzut părinții fără viață, și-a văzut trupul zăcând pe asfalt, nu a mai avut puterea de a-l căuta pe Teddy, dar spera că acesta a supraviețuit și a fost dus la spital. Dar mai târziu află că ea este singura supraviețuitoare.

Încearcă să îți imaginezi o fată de 17 ani care nu a apucat să se bucure foarte mult de viață, iar acum se află între două lumi, zbătându-se între viață și moarte, ea trebuie să decidă dacă ar trebui să rămână în viață, să lupte sau nu.

LAVINIA SABO

Această carte este una interesantă, deoarece este prezentată viața Miei în timpul accidentului și după accident, iar în paralel sunt relatate amintiri din copilăria ei, momente din viața părinților ei, relația cu Adam, momente cu prietenii și multe alte întâmplări din viața ei.

La spital, în sala de așteptare, toată lumea este șocată, mătuși, verișori, prieteni, toți s-au adunat pentru a afla mai multe vești despre starea de sănătate a Miei. Pe iubitul ei, Adam, nimeni nu-l lasă să o vadă pe Mia, deoarece starea ei este critică. El vrea din tot sufletul să o vadă pe Mia și să îi fie alături, așa că încearcă să le distragă atenția asistentelor cu o trupă rock, doar ca să o poată vedea pe Mia. E o adevărată nebunie ca o trupă să cânte pe holul unui spital, dar nimic nu este prea nebunesc atunci când vine vorba de iubire.

„Pot atinge obiecte sau chiar apăsa pe clanța unei uși,dar nu pot simți nimic și pe nimeni. Este ca și cum trăiesc totul printr-un glob de sticlă. Nu prea pricep cum vine asta, dar oricum nimic din ceea ce se întâmplă astăzi nu are nici o noimă. Vreau ca totul să dispară. Vreau ca eu să dispar. Nu vreau să fiu aici. Nu vreau să fiu în acest spital. Nu vreau să fiu în starea asta suspendată, din care pot vedea ce se întâmplă, în care sunt conștientă de ceea ce simt fără să fiu capabilă să simt.”

Ce ai face în asemenea momente, când simți că ai pierdut totul, ce ai face dacă ar trebui să alegi dacă să pleci din această lume sau să lupți și să rămâi? În această situație se află Mia și trebuie să ia o hotărâre. Ea nu știe dacă este suficient de puternică să rămână, dar știe că este ușor să mori să pleci și să renunți, decât să rămâi și să lupți.

Pe patul de spital, o bucată din muzica clasică, iubirea lui Adam și promisiunea făcută de băiatul iubit sunt lucrurile care i-au convins spiritul Miei ca ea să rămână în această lume, iar ea își forțează trupul să lupte pentru supraviețuire.

Cartea face parte din seria Dacă aș rămâne și își continuă poveste în volumul al doilea, numit Dacă te-aș găsi… În cea de a doua partea veți vedea puterea dragostei care te salvează, fiindcă dragostea te face mai puternic. Merită să lupți.

Cartea Dacă aș rămâne de Gayle Forman (în original If I Stay) a apărut în anul 2014 și a fost tipărită în România la editura RAO, însumează 220 de pagini și este tradusă de Manuela Bulat. Puteți achiziționa această carte de pe www.carturesti.ro

LAVINIA SABO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: