ANDREA BEATRIX: Locul unde îți auzi gândurile

Uneori, cea mai bună terapie pentru suflet este liniștea! Simți nevoia măcar de un moment de liniște, un moment în care să nu auzi ce spun alții, să fii tu cu tine.

Cu toții avem nevoie de momente de liniște, de singurătate, în zilele în care simțim că ne pierdem sensul în viață sau pur și simplu când zilele noastre devin prea aglomerate.

Cu tot ce avem de făcut zilnic, câteodată simțim că nu mai avem putere și tot ce vrem este puțină liniște!

Liniște…

Și iar liniște…

Știi câte lucruri minunate se aud când e liniște? Închide ochii și nu spune nici un cuvânt! Imaginează-ți câteva clipe în care toată agitația și nebunia care se întâmplă în jurul tău dispar!

Îmi plac cuvintele spuse de Nicolae Iorga: „Cea dintâi condiție a fericirii este liniștea sufletului”. Așadar, trebuie să învățăm să fim fericiți prin liniște?

Dar ce facem când ajungem la prea multă linişte? Doar tu cu gândurile tale… şi o linişte absolută!

Ei bine, o cameră decorată ciudat, perfect izolată fonic, la Laboratorul Orfiled din Minnesota (SUA) deține recordul mondial pentru Cel mai silențios loc de pe Pământ, fondatorul camerei fiind Steve Orfield.

Sursă imagine: http://www.a1.ro

Acum, probabil iți vei dori să o vizitezi, măcar pentru câteva minute, însă trebuie să știi că recordul pentru timpul petrecut aici este de 45 de minute. După această limită, oricine începe să aibă halucinații, orice secundă în plus te va face să-ți pierzi mințile.

Deşi pare o experiență extrem de interesantă, se poate dovedi destul de neplăcută.

Camera aceasta, aparent sinistră, este folosită de multe companii, inclusiv de NASA. Aici sunt testați astronauții, să vadă cât rezistă până încep să aibă halucinatii sau cât timp se pot concentra în întuneric și liniște.

În camera fără ecou sunt testate și diferite produse, pentru a determina calitatea sunetului. Aici se setează absolut orice, de la click-ul unui mouse sau sunetul pe care îl face un laptop când îl închizi, până la calitatea sunetului la boxe și la microfonul tabletei.

Tot aici se fac teste și cu asistentul vocal Cortana, pentru a ști cum se comportă și când alte sunete îi „distrag atenția”.

Camera bizară proiectată pentru a fi cât mai liniște, fără urmă de ecou, are 6,36 m pe fiecare parte, absoarbe 99,99% din zgomote, iar costurile s-au ridicat la 1,5 milioane de dolari, conform sursei omofon.com.

Încăperea este izolată cu fibră de sticlă, oțel și beton, având șase straturi de beton, fiecare cu o grosime de până la 12 cm, astfel blochează sunetele din exterior.

Camera „plutește” pe 68 de arcuri de amortizare a vibrațiilor și este montată pe propria placă de fundație separată, pentru a tăia legătura cu restul clădirii.

În interiorul camerei, pereții sunt uimitor de neregulați, cu sute de prisme din fibră de carbon, iar podeaua și tavanul sunt acoperite cu pene uriașe de spumă din fibră de sticlă.

Podeaua este realizată din cabluri de oțel,  folosite pentru a opri avioanele de luptă la aterizare, fiind susținută de 61 de resoturi. Acestea sunt aranjate ca o plasă deasupra penelor de spumă de dedesubt.

Camera blochează 120 de decibeli, astfel încât, dacă un motor cu reacţie este pornit afară, înăuntru nu s-ar auzi nimic. Izolarea sonoră este atât de mare, încât nu există niciun zgomot de fond.

„Recordul a fost stabilit prin măsurătorile făcute acolo: undele sonore cu o intensitate de -21 decibeli (dB), în contextul în care auzul uman percepe de la zero decibeli, un avion cu reacție produce 110 decibeli, iar cel mai puternic sunet auzit vreodată de om, erupția vulcanului Krakatau (1883), a avut intensitatea de 170 decibeli la 160 km de locul dezastrului. O șoaptă are 20 de decibeli, iar strigătul unui om are peste 70 de decibeli, astfel ca -20 este o valoare cu totul rară.”

Instalarea camerei a durat un an și jumătate, din cauza cerințelor complicate.

Este atât de liniște, încât poți auzi sunete precum pulsul inimii, stomacul, chiar și sângele care se scurge prin vene.

Această cameră, în care liniștea este apăsătoare, poți înnebuni sau te poate ucide, iar senzația este ciudată. Îți auzi vocea mult diferită și, când spui ceva, sunetele iți sunt retezate. Din cauza izolării acustice, chiar și sunetul propriei respirații poate deveni rapid deranjant și îți poate crea anxietate, deprivarea senzorială afectând creierul.

Când lumina se stinge, ușa se închide în urma ta. Rămâi  în cea mai liniștită cameră de pe Pământ, în întuneric complet. Dintr-o dată, chiar și sunetul propriei tale respirații, al oricărei mișcări de-ale tale, devin incredibil de puternice. Foșnetul cămășii, gâlgâiturile stomacului, scârțâitul articulațiilor, toate acestea creează un zgomot puternic, intensificându-se până la un nivel incomod.

Această liniște, combinându-se cu întunericul,  dă senzația de disconfort. Liniștea e atât de profundă, încât îți auzi bătăile inimii, circulația sângelui prin vene. Nu oricine poate rezista timp îndelungat aici, iar cei care se panichează repede pot face stop cardio-respirator, din cauza fricii provocate de disperare.

„Aici, tu vei deveni sunetul. Cu cât este mai liniște, cu atât auzi mai multe lucruri: iți auzi inima bătând, plămânii respirând, stomacul”, explică Steven Orfield, fondatorul camerei.

O jurnalistă de la Vice a experimentat această cameră, având parte de cea mai mare spaimă din viața ei : „În acest laborator, tăcerea este pur și simplu asurzitoare, întreruptă din când în când de propria ta respirație sau de propriile bătăi ale inimii, pe care le auzi aproape la fel de clar precum claxonul unui camion care-ți sună în ureche. Când am bătut din palme, sunetul a fost instant sufocat. Când am încercat să vorbesc, cuvintele păreau absorbite de pereții capitonați, la fel ca tavanul și podeaua. Gâtul meu a început să scoată sunete neașteptate. De câte ori îmi întorceam capul, auzeam ceva care-mi aducea aminte de sunetul unei pungi de chips-uri strivite”, a povestit aceasta.

Data viitoare, când liniștea e tot de ce ai nevoie, întreabă-te: oare cea mai bună terapie pentru suflet este liniștea?

ANDREA BEATRIX PODARU

ANDREA BEATRIX PODARU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: