MELISA: Ascultă materia de Bac în rime!

Dacă ar preda Psihotrop la școală, ar fi mai puțini elevi care s-ar uita lung la manualele stufoase și la interpretările sterile din care nu pricep nimic, nu li s-ar mai părea rupte de realitatea lor și poate nu și-ar mai da ochii peste cap de plictiseală.

 Rapper-ul Mihai Preda a.k.a. Psihotrop a studiat lexicul și a fost atras de exerciții cu sinonime, antonime sau paronime încă de mic, iar jocurile de cuvinte sunt ceva normal la el in familie, de aici și deschiderea către limba română.

Pe vremea când era în clasa a XII-a, a lansat proiectul Mihai preda, în care încerca să-i ajute pe tineri să învețe pentru Bacalaureat cu ajutorul versurilor rap.

Până acum a scos 17 piese, fiecare cu numele unei opere literare din programa pentru Bac, iar reinterpretarea poeziei Plumb de Bacovia a prins cel mai bine pe net.

Numele de Psihotrop vine de la niște medicamente cu acțiune asupra psihicului, care se numesc medicamente psihotrope. Adică mesajul pe care îl transmite el poate să-ți atace psihicul, dar în același timp să fie ca un medicament, să te vindece cumva. În plus, trop înseamnă figură de stil, iar psiho se referă la nebunie. Și așa a ajuns să fie o figură de stil nebună.

Totul a pornit când Mihai a fost clasa a XII-a și a realizat că trebuie să învețe pentru Bac, și și-a dat seama că nu mai poate să facă ceea ce îl pasionează, adică rap. Așa că s-a gândit să le combine, plus că reținea mult mai ușor versurile decât să citească niște pagini interminabile.

Prima piesă scrisă de el a fost Plumb, aceasta a prins cel mai bine; culmea, la început îi era rușine de ceea ce a scris, pentru că i se părea că a ieșit ceva ușor caraghios, dar după a mai încercat să scrie pentru câteva opere. Piesele le înregistra si producea acasă la un prieten. Și iată așa a reușit să rupă un pic Internet-ul.

E prima oară când cineva a venit cu o astfel de abordare si a prins foarte bine.

Totuși, Psihotrop recomandă citirea integrală a operelor, pentru o înțelegere cât mai bună, piesele lui fiind doar ajutătoare: „Pentru o mai bună înțelegere a materiei de Bacalaureat, recomand citirea integrală a operelor din programa școlară”.

MELISA HOVANEȚ

MELISA HOVANEȚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: