EMANUEL: Primele patru roți cu tracțiune integrală

Cred că majoritatea celor care urmăresc această pagină știu că sunt un mare pasionat auto. Acum simt nevoia să vă dezvălui o noutate din viața mea.

Am achiziționat prima mașină. De fapt, este un cadou de la tatăl meu, așa că Moș Crăciun a venit mai repede la mine. Este vorba despre un Jeep Grand Cherokee WJ, din 2002.

Sursă foto: arhiva personală EMANUEL GAVRILĂ

Unii o sa va mirați, pentru că nu știți de ce sunt atât de încântat de o vechitură. Ei bine, pentru voi probabil că este o vechitură, dar pentru mine este un diamant.

Majoritatea pasionaților auto preferă mașinile mai vechi in locul celor noi; nu doar din punctul meu de vedere, pentru mine aceste mașini sunt mult prea electronice. Vom vorbi intr-un alt material despre preferințele mele la mașini.

Ediția WJ produsa in anii 2002-2003 a fost cea mai reușita cu motor Diesel. Jeep fiind la baza o mașina americana, s-au fabricat exemplare pentru Europa. Spun pentru Europa deoarece europenii sunt si au fost fanii motoarele Diesel, asa că cei de la Jeep in acea perioada au facut o colaborare cu Mercedes, iar pe Jeep Grand Cherokee WJ s-a pus ultra-cunoscutul motor de 2.7 litri, motor care era pus pe ML-rile de la Mercedes.

Ulterioarele motoare de 3.1 litri care au fost folosite nu au fost si nici nu sunt atat de rezistente precum motorul de 2.7.

Mașina are din fabrica 163 de cai putere si o tracțiune integrală. Al meu Jeep este dotat, din cate am auzit de la proprietar, cum ca ar avea un diferențial LSD autoblocant, făcând sa tragă toate rotile simultan, când cutia de viteze simte ca una dintre roti derapează.

Poate ca va întrebați de ce am optat pentru un SUV, si nu o mașina de strada. Ei bine, sunt un mare fan al SUV-urilor de la varsta de 14 ani, când tatăl meu si-a achiziționat un Opel Frontera. Atunci el m-a și învățat sa conduc, dar nu pe drumurile publice, ci pe cele forestiere. Pot sa spun ca aceasta pasiune pentru SUV-uri  provine de la tatal meu, dar nu imi doream neapărat un daily care care sa fie un SUV.

Nu este nimic neplăcut de a avea un SUV ca un daily car, în sensul că, din cate am vazut eu, esti văzut si tratat diferit in trafic daca ai un SUV, chiar daca esti incepator.

Este un feeling extraordinar sa stii ca ai propria ta masina, dar in acelasi timp si o mare responsabilitate. Adică, ar trebui, ca posesor al unei mașini, să ai cât de cât habar de schimburi de ulei și filtru, de plăcuțe și discuri de frână, care sunt de fapt consumabile si necesită a fi schimbate.

Este un sentiment greu de descris cum e să conduci o mașină de clasa SUV / Off road în oraș. Mașina a fost în service, deoarece știți bine că de fiecare dată după ce cumpărăm o mașină second-hand trebuiesc schimbate filtrele și uleiul acesteia.

Mi-am dorit un Grand Cherokee, dar nu ma asteptam niciodata ca parinții mei sa imi faca un așa frumos cadou. Mi-am dorit un Grand Cherokee  deoarece sunt masini foarte rezistente si pot fi folosite cu ușurință și la off-road, daca se echipeaza cu cauciucuri specifice si un kit de suspensie sau înălțare de 5 centimetri. Din câte știu eu, doar motorul si cutia de viteze sunt de la Mercedes, restul componentelor fiind ca la celelalte cu motoare americane.

Încă sunt foarte entuziasmat! Nu știu dacă voi începe de anul acesta modificările pentru off-road, dar vă țin la curent. Probabil îi voi face și un mic review, pentru că observ că, mai nou, oamenii caută surse de informare video.

Sper ca și pasionații auto care sunt de o vârstă cu mine să își achiziționeze cât mai repede o mașină plăcută lor, pentru că este o trăire specifică, chiar specială, nemaiîncercată de mine până acum.

EMANUEL GAVRILĂ

EMANUEL GAVRILĂ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: