ALEX & GEORGE: Obiceiul colindatului din trecut până în prezent. Plus VIDEO

Pentru noi toți, iarna nu este doar anotimpul zăpezii și al frigului, ci și acela al bucuriilor prilejuite de atâtea datini și obiceiuri legate de sărbătoarea Nașterii Domnului.

Colindatul deschide de obicei ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de Anul Nou. La colindat participa tot satul tradițional, deși efectiv colindau doar copiii și flăcăii, constituiți în cete, ceata fiind alcătuită după o orânduială bine stabilită, având o ierarhie proprie, un conducător și un loc de întâlnire. Ea este structura care stăpânește, în timpul sărbătorilor Anului Nou, viața satului.

Subsemnatul, Alex David, alături de doamna Florica Ruja

Doamna FLORICA RUJA o să ne spună câteva cuvinte despre cum era acest obicei în vremea copilăriei domniei-sale: „După cum poate știți, m-am născut în satul Cuzap din comuna Popești, Bihor. De când mă știu, sărbătoarea nașterii Domnului Isus Hristos era prilej de mare bucurie pentru toți, iar la mine în sat, de când începea postul, «se corinda», așa se zice la noi.

În primul rând am sa povestesc despre feciorii satului, care, de cum începea postul, se adunau la căminul cultural și, după ce își alegeau un «birău», adică un conducător, repetau corindele învățate de la bătrânii din sat iar în ajunul Crăciunului corindau la toate casele din sat începând de la biserică și mergeau pe toate ulițele satului.

Aveau cu ei și doi – trei muzicanți, vioara, tobă și acordeon, iar la fiecare casă unde corindau erau așteptați de gazde cu colac de grâu curat și vin. Apoi, după ce corindau, birăul mulțumea pentru colac, iar dacă erau fete și femei la casa respectivă, feciorii le invitau la joc. Apoi mergeau mai departe, toată noaptea de ajun.

În cele trei seri de sărbătoare care urmau, tot feciorii satului organizau un bal la căminul cultural, unde era invitat tot satul la petrecere, dar tinerii necăsătoriți aveau voie doar până se însera, iar noaptea veneau perechile căsătorite, tineri și vârstnici, își petreceau până după miezul nopții.

În a treia zi balul se încheia cu «danțul hurdăului», adică feciorii aduceau un butoi cu vin și jucau în jurul lui, apoi pe birăul lor îl aruncau în sus, drept mulțumire că totul se încheia cu bine.

Acest obicei se mai păstrează și în vremurile noastre în satul meu, dar probabil în acest an, datorită situației actuale, nu cred ca va fi voie!

Mai vreau să adaug că la noi în familie ca și la alte familii din sat, când tăiam porcul, ne adunam toată familia, iar seara la cina porcului invitam și vecinii cei mai apropiați. După ce gustam cârnații, corindam cu toții corindele specifice satului nostru, corinde adevărate, pe care – câteva din ele – eu le-am înregistrat pe un album, cum ar fi Și ne lasă gazda-n casă, Scris-o Domnul, Trei crai de la răsărit etc., corinde care se cântă doar la noi.

Multe amintiri frumoase mi-au rămas din satul meu drag Cuzap, unde, alături de părinții mei dragi și de frații mei, am petrecut clipe minunate.

Doresc și cititorilor acestui articol multă sănătate și Sărbători fericite!”

Prof. Cosmin Bogdan și prof. Adrian Tencuțiu, alături de subsemnatul, Alex David

Domnul profesor de muzică al Colegiului Național Onisifor Ghibu, ADRIAN TENCUȚIU, ne-a vorbit și domnia-sa despre obiceiul colindelor pe vremea copilăriei lui: „Atunci când eu am fost copil, deoarece era regimul comunist, nu prea puteam să mergem cu colinda. Cel mult colindam în sânul familiei. După, în liceu, am avut o trupă cu care mergeam adesea cu colinda la profesori.

Cred că în acest an acest obicei este grav afectat. Chiar dacă este permis, dar cu diferite condiții, nu cred că o să fie mulți cei care or să aibă curajul să meargă cu colindatul.

De asemenea, și concertele au fost afectate, dar dacă se vor ține, vor fi afectate și ele și o să existe anumite riscuri.”

au consemnat ALEX DAVID și GEORGE LUPUȚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: