IOANA: Învață să nu-ți pese

Această carte nu va fi o poveste, nu va fi un basm, nici romantică, nici de aventuri, nici cu acțiune, personaje magice sau apocalipsă de zombi. Este o carte de psihologie.

Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson este o carte care vorbește despre cum să nu-ți pese de aproape nimic, în afară de chestiunile importante.

Autorul crede că a fi ceea ce de obicei se numește ratat înseamnă a fi bun la ceva. Ciudat de înțeles, așa că mai bine dăm un exemplu: fii anxios, pentru a fi mai sigur pe sine.

Mark Manson a mai scris o carte pe o temă apropiată, Arta subtilă a disperării.

Cartea ne spune cum să ne acceptăm problemele, limitele, temerile și greșelile și să înfruntăm adevărurile dureroase, pentru a găsi curaj și încredere. Ne învață „cum să nu transformăm lămâile în limonadă, ci cum să le tolerăm mai bine”. (citat din carte)

Sursă foto: arhiva perosnală Ioana Iova

Despre această carte nu pot să spun mai multe, pentru că a o plăcea sau nu este o chestiune de perspectivă a fiecăruia, pot spune doar s-o citiți ca să aflați, iar aici voi susține o opinie personală despre carte.

Cartea chiar m-a învățat că, pentru a fi fericit, trebuie să-ți rezolvi problemele, nu să le eviți. Fericirea apare nu din rezultat, ci din progres. Odată cu rezolvarea unei probleme, apare altă problemă, și așa mai departe, până ce conștientizezi că vei muri ca orice altă ființă vie de pe această planetă.

M-a învățat că problemele tale sunt numai ale tale și că nimeni, oricât ai încerca, nu poate să le rezolve. Sunt ca și probele prin care un protagonist dintr-un basm trebuie să treacă; este ajutat să le treacă, dar el trebuie să facă lucrul de bază, pentru a i se forma caracterul.

În cele din urmă, m-a învățat să aleg de ce anume să-mi pese și ce nu. Suntem bombardați cu toții pe Facebook, Instagram, Twitter și alte rețele de socializare cu idei de genul: uite-l pe acel om, are corpul perfect și face doar jogging sau fitness. Ideea este că, dacă tu știi că nu-ți place jogging-ul sau fitness-ul, de ce vrei să ai un corp frumos? Numai pentru că acea persoană este populară?

Hai să fim serioși! Dacă îți cunoști limitele, știi clar că nu te vei băga în acea categorie.

Mai bine o viață în care faci ce ești capabil să faci, iar dacă nu poți face acel ceva, nu ezita să spui „nu”.

Ultima idee este să poți să spui „nu”, iar dacă ți se spune ție „nu”, să știi să-l accepți.

Într-adevăr, în prezent avem o multitudine de posibilități a face ceva și știu că mulți vor să le facă pe toate. Dar dacă te-ai limita, creierul tău n-ar lua-o razna și nu ai fi depresiv pentru că „Vai! Viața nu e ceea ce pare”.

Exact, nu e ceea ce pare. Limitarea te face să te descoperi pe tine însuți, iar negarea unei ipoteze nu este capăt de lume, este o limitare la acel lucru, iar tu dacă accepți un „nu” duce la noi posibilități de a „face ceva” (există un capitol care se numește „A face ceva”, dacă te-ai întrebat de ce este în ghilimele).

Acum despre autor: „Mark Manson este blogger, scriitor și antreprenor în mediul online. Blogul lui, makrmanson.net, este citit în fiecare lună de peste două milioane de vizitatori. Locuiește în New York”. (din prezentarea de pe spatele cărții)

Cartea poate fi găsită pe carturesti.ro sau elefant.ro, tradusă din engleză de Florin Tudose.

IOANA IOVA

IOANA IOVA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: