IONELA: Frumoasă și periculoasă

Karina Mihuț este elevă în clasa a IX-a la Colegiul  Național Iosif Vulcan din Oradea. Ea practică MMA (arte marțiale mixte) de trei ani.

Karina ne povestește cum a început să practice acest sport: „Daca m-ai fi intrebat acum 5 ani daca as practica un sport de contact, precum MMA, ti-as şi spus un categoric Nu. Nu mi-am imaginat niciodata ca voi fi o luptatoare care visează sa se bata in cele mai prestigioase custi, dar viața iti ofera surprize si iată ca se împlinesc trei ani de cand îl practic.

Ca idol o am pe Diana Belbita, datorită căreia am inceput acest sport. Visam sa o întâlnesc, așa ca am dat startul antrenamentelor la sala din Oradea unde de asemenea se antrena şi ea. Visul acesta a devenit ca prin minune realitate, ajungând să fim ca doua surori.”

KARINA MIHUȚ

În prezent, aceasta se antrenează  în Oradea la Centrul de Arte Marțiale Mixte Alexandru Lungu, iar antrenorii săi sunt Ioan Brânza și Alexandru Lungu.

Karina ne descrie cum s-au desfășurat antrenamentele în pandemie și dacă s-a schimbat ceva: „Pandemia ne-a schimbat viața tuturor, deci si aici există acea schimbare. In sala suntem mai putini ca de obicei, iar antrenamentele se organizează in grupe de maxim opt persoane . In timpul acestei carantinări a țării, sălile si mai ales sportul acesta a fost interzis, fiind contactul mare, competițiile fiind de asemenea anulate.  Nu am renunțat la sport si mi-am continuat antrenamentele acasă singură, alergând in acest timp foarte mult în parcul de langa mine, cu o declaratie in buzunar tot timpul. Tind sa cred si sper din suflet ca toate acestea se vor îndrepta si totul va ajunge la normal.”

Cum s-a simțit Karina la primul concurs? „Când am aflat ca voi avea primul meci, am fost foarte fericită, simteam ca munca mea da roade si imi doream sa trag cat mai mult de mine la sală, ca sa fiu cat mai bine pregătita. Înainte am avut emotii cum nu am mai avut in viata mea, dar incercam de asemenea sa îmi păstrez calmul. Sunt o fire ambitioasa si motivată, merg după premisa «Ori eu, ori adversara mea», nu exista cale de mijloc. Trebuie sa bat ca a nu fiu batută.

In timpul meciului, dar si la final am simtit o tornada de stari, toate adunate împreună, nu le-am mai simtit niciodata pana atunci. A fost ceva unic. Munca mea a meritat si abia asteptam urmatoarele meciuri.

Fiind inca minoră, ma bat la amatori cu reguli conform varstei mele, iar la 18 ani îmi propun sa intru in cușcă, sa lupt la profesioniști. Ca sa ajung acolo, trebuie sa muncesc foarte mult si sunt dispusa sa o fac.”

Nu in ultimul rând, Karina ne-a împărtăsit daca recomanda acest sport si de ce: „Sportul inseamna sănătate, iar orice are legătură cu acesta este in ajutorul nostru. Chiar daca este un sport dur, il recomand cu toata inima tuturor, mai ales fetelor pentru autoapărare sau celor care vor sa încerce ceva nou, sa se depaseasca pe sine sau sa slăbească si, de ce nu, chiar sa ajungă sa lupte la nivel profesionist. Trebuie sa aibă incredere in ei si sa isi asume toate deciziile pe care le iau, asa cum am făcut-o si eu“.

Care sunt condițiile de practicare a acestui sport? „Ai nevoie de o doza mare  de vointa, pasiune, rezistenta si curaj. Prezintă multe sacrificii, precum iesirile foarte rare în oras cu prietenii, pentru ca nu ai timp liber, antrenamentele fiind zilnice, deoarece, ca sportiv de performanta, eu ma antrenez in fiecare zi, de luni pana vineri, mai putin in weekend-uri. Ca sa ai meciuri iti trebuie o pregtire fizica avansata si bine dezvoltata, un suflu bun pentru a rezista, slăbirea câtorva kilograme intr-un timp scurt pentru categorie nu e tocmai usoara, iar de la antrenamente vii deseori cu vanatai. Este un sport in care trebuie sa iti asumi toate acestea, iar eu am făcut-o. Vreau un viitor în lupte, nu ma vad facand altceva. Chiar daca e greu si simt uneori ca nu mai pot, mi-am promis mie ca voi rezista si sunt datoare sa nu renunt, oricat de greu va fi.”

IONELA STURZ

IONELA STURZ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: