NATALIA: Pe când discoteca era la modă. Plus VIDEO

De curând, am văzut pe Facebook o prezentare extrem de interesantă, distribuită de un profesor din Sântandrei. Am dat click și am descoperit o activitate deosebită realizată de elevii și profesorii Școlii Gimnaziale din Sântandrei.

Așadar am decis să o abordez pe Andreea Bora, elevă în clasa a VIII-a la școala din Sântandrei, pentru a ne da mai multe detalii despre actiunea lor.

Aceasta mi-a mărturisit că au dorit să readucă la viață anii ’70 și ’80, prin realizarea unui filmuleț de cinci-șase minute.

Foto: arhiva personală Andreea Bora

De unde a apărut ideea acestei activități și cine a organizat aceasta activitate?

ANDREEA: Geneza activității se leagă de un proiect propus de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), lasant oficial și în școli, cu propunerea de a face fiecare clasă de elevi un scenariu, care ulterior să devina un material filmat / produs digital.

Care este scopul acestui efort depus de voi?                           

ANDREEA: Ceea ce am dorit de fapt să scoatem în evidență în materialul filmat a fost discoteca în comunism. Ideea generală a activității s-a bazat pe a prezenta generației noastre cum se distrau oamenii pe vremea comunismului, să amestecăm efervescența cu nostalgia și să ajutăm generația noastră să devină mai interesată de vremurile când erau discotecile la modă. Mulți nu știu ce face o placă de vinil sau ce este un pickup, iar printre aceștia ne aflăm și noi.

Cum s-a organizat această activitate la voi în școală?

ANDREEA: Activitatea a fost organizată de Școala Gimnazială Nr. 1 Sântandrei, echipa ce s-a ocupat în special de proiect a fost formată din doamna directoare Șerfezi Aurelia, alături de prof. Hava Andrada, prof. Hodiș Maria și prof. Ban Sorin. Profesori minunați si o directoare foarte deschisa la proiecte inedite.

Știm deja că ați filmat un video care să scoată în evidență tema voastră. Cum a fost la filmări?

ANDREEA: Acum, vorbind despre filmări, am filmat în două zile diferite. Ne-am organizat în așa fel încăt să ajungem la Cetate pe ora 9:30-10.

Ce ați realizat în urma acestui efort?

ANDREEA: Fiecare scenariu câștigător a fost finanțat de RNMR. Dintre 23 de scenarii propuse, opt au câștigat, unul dintre ele fiind al nostru. Noi am primit suma de 2.700 de lei, pe care i-am investit în serviciile oferite de cameraman, editat și filmat.

Când și unde au avut loc filmările?

ANDREEA: Filmările au avut loc la Cetatea Oradea, la Muzeul Orașului Oradea, pe 28 si 29 octombrie, dimineața de la ora 9:30 până aproximativ pe la ora 13, în ambele zile.

Cum v-ați raportat la aceasta activitate, data fiind starea de pandemie în care ne aflăm?

ANDREEA: Trebuie menționat faptul că am respectat toate normele de siguranță și purtarea măștilor, fiind singuri prin Cetate în timpul filmărilor.

a consemnat NATALIA KRISTALI

NATALIA KRISTALI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: