EMILIA: Mergem înainte orice-ar fi

Am avut minunata ocazie de a discuta cu o studentă de la Facultatea de Litere din Oradea, care se află în anul I, la specializarea Franceză-Engleză, a doua intrată la fără taxă, iar cu acest prilej, am îndrăznit să o întreb despre situația de acolo.

Din păcate, ea nu este singura persoană căreia i s-a luat ocazia de a gusta din viața de student.

Bună, Andreea. Mulțumesc că ai fost de acord să participi la acest interviu. Vreau să-ți pun câteva întrebări și doresc să-mi răspunzi sincer la acestea. Ne poți spune avantajele și dezavantajele studiului de acasă, pe platformele online?

ANDREEA: Sigur. Încep cu avantajele: mă trezesc înainte cu câteva minute de începerea orelor, deci nu mă simt așa obosită; sunt mai puține cheltuieli; sunt aproape de familie; posibilitatea de a face mai multe lucruri și de a fi în mai multe locuri deodată.

Sunt și câteva dezavantaje, cum ar fi: lipsa contactului cu profesorii / colegii; de multe ori n-apuc să mănânc; întâmpinarea problemelor tehnice; faptul că stau de la ora 8 dimineața până la 18:00 mă obosește psihic și-mi ia mult din timpul pentru mine, pentru că trebuie să stau pe urmă să învăț sau să-mi fac temele la diferite materii și să mă culc devreme, dimineața reluându-mi rutina.

Pe ce platforme online vă predau profesorii de la facultate?

ANDREEA: Cea standard a Universității este Moodle, dar fiecare profesor își poate alege altă platforma, deci intrăm și pe Google Classroom, Microsoft Teams, Zoom; m-am obișnuit, însă e greu să le verific pe toate în mod constant.

Ai reușit să legi prietenii până acum cum colegii tăi?

ANDREEA: Da, în ciuda faptului că ne-am cunoscut prin mediul online, am reușit să leg prietenii și să ies la o cafea să ne cunoaștem.

Se descurcă profesorii cu predatul pe aceste aplicații? Reușeșți să înveți așa cum trebuie?

ANDREEA: Da, majoritatea știu. Sunt ore la care nu pricep tot, dar depinde mult de stilul de predare și de explicare.

Care a fost cea mai mare problemă întâmpinată până acum?

ANDREEA: La fonetică, la ora de engleză, avem simboluri pe care nu le putem transpune pe calculator, în rest nu sunt probleme.

Crezi că datorită acestei pandemii ai ratat o perioadă și, probabil, cea mai importantă din viața de student?

ANDREEA: Într-un fel da, deoarece fiind primul an, ca orice proaspăt absolvent de liceu, îți doreșți să experimentezi tot ceea ce înseamnă facultate: statul la cămin, relaționarea cu colegele de cameră, petrecerile din cămin, cursurile comune, relația cu profesorii, plimbările din campus, vizitele la bibliotecă și, mai ales, nopțile nedormite învățând pentru sesiune.

Foarte bine punctat. Tot ce poți face momentan e să speri în continuare că nu vei termina în acest fel facultatea, și că vei avea ocazia să-ți faci amintiri de neuitat!

Subsemnata, alături de Andreea (dreapta), studentă la Litere

Va mulțumesc pentru timpul acordat, iar Andreei pentru că și-a rupt din bucățica ei de timp să ne povestească tot felul experiențe plăcute și neplăcute. 

Nu uitați: putem să ne pierdem timpul precupandu-ne de lucrurile pe care nu le putem schimba sau să-l câștigăm făcând ceva bun, cum ar fi să ne focusam pe ceea ce putem realiza.

a consemnat EMILIA SEICHE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: