DARIAN & ANDREEA: Ciocolată cu gust amar

Ciocolata este un aliment folosit la nivel mondial, fiind consumate șapte milioane de tone anual, aproximativ 55.000 importate anual în România.

Documentarul Bitter Chocolate (2020) arată imoralitatea la care recurg marile companii pentru a-și atinge un scop, banul.

Ciocolata poate fi dulce, ieftină, dar producția sa te lasă cu un gust amar. Pădurile tropicale sunt defrișate, astfel încât sclavii și copiii muncitori să poată recolta boabe de cacao pe plantații ilegale, pentru un salariu nesemnificativ, pentru o iluzie a unui viitor mai bun.

Cacao, alături de multe alte alimente, sunt produse despre care știm mult prea puțin, din care are de suferit până și sănătatea noastră. Conform documentarului, marile companii internaționale de cacao și giganții industriei ciocolatei, au dus la distrugerea a 90 la sută din pădurile primitive ale Coastei de Fildeș, principala regiune din întreaga lume în producția de cacao. În 2001, companiile au convenit să oprească munca copiilor, exploatarea și defrișarea în continuare a pădurilor tropicale timp de cinci ani. Dar 20 de ani mai târziu, angajamentul nu a fost încă pus în aplicare.

Din punctul nostru de vedere, Coasta de Fildes este un simplu exemplu situat într-o mare de nepăsare, la care fără să vrem contribuim cu toți. Consumul de ciocolată nu este din păcate o plăcere nevinovată, ci una „vinovată”, trăim cu ideea că Lumea a Treia e ceva firesc, că este menit ca cineva să ne fie inferior nouă pentru a ne satisface propriile plăceri.

Lumea a Treia este o sintagmă lansată de economistul francez A. Sauvy în anii ’50 pentru a desemna un ansamblu de țări sărace și lipsite de putere, mai târziu confirmat si de conferința de la Bandung (1955), dând naștere ulterior mișcării de decolonizare de după război.

În ultimii 30 de ani s-au distrus 90 la sută din pădurile primitive ale Coastei de Fildeș.

Este foarte trist acest termen, folosit de giganții lumii să ne domine subconștientul, să uităm de egalitatea cu care ar trebui să ne naștem cu toții, indiferent de origini. Dar pentru cei dominați de egoism și cinism, să nu uităm de expansiunea deșertului Sahara și de încălzirea globală, un subiect considerat și în ziua de astăzi o teorie a conspirației, dar care se resimte din ce în ce mai mult.

De asemenea, marile companii se folosesc pe plantații de erbicide dăunătoare pentru noi și natură, majoritatea interzise în țările din Occident. Aceste procese nu sunt întâlnite doar în producția de cacao, ce în tot ce însemnă producție de masă, chiar și ceaiuri sau fructe.

Ca urmare, trebuie să învățăm să cumpărăm și să promovăm sursele sigure, chiar autohtone pentru binele nostru și al mediului. Iar în cazul exploatării umane din astfel de țări, Uniunea Europeană și giganții lumii care se laudă cu accentul pe drepturile omului, ar trebui să ia măsuri urgent, iar noi ar trebui să încurajăm ONG-urile care se ocupă cu această problematică. Cu toții putem deveni o schimbare spre bine, un pic din Maica Teresa sau prințesa Diana.

Foto: Andreea Filimon

Bitter Chocolate, un documentar Deutsche Welle, 2020

DARIAN MONENCIU, ANDREEA FILIMON

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: