DENISA & PAULA: Învățatul online – pro sau contra?

După cum bine știți, de marți, Oradea a fost semnalată cu cod roșu, astfel toate instituțiile de învățământ au intrat în online.

Suntem sigure că părerile despre acest mod de învățare sunt împărțite – unii elevi sunt fericiți, iar alții nu-l găsesc fiind foarte plăcut. Totuși, învățatul online are atât avantaje, cât și dezavantaje.

Un prim avantaj ar fi acela că putem învăța direct de acasă. Acesta ar fi un avantaj mai ales pentru elevii care fac naveta și sunt nevoiți să parcurgă o distanță destul de mare pentru a ajunge la școală. Astfel, este mai comod pentru ei, deoarece nu mai sunt nevoiți să se trezească cu atât de mult timp înainte pentru a se pregăti și a ajunge la timp la școală.

Un alt avantaj al orelor online este că copiii se obișnuiesc mai bine cu tehnologia, descoperă programe utile, totul este mai interactiv, anterior, copiii de vârste mai mici erau obișnuiți mai degrabă cu jocurile pe smartphone și pe tabletă, mai puțin cu programele, browsing-ul și chiar utilizarea laptop-ului sau a computerului desktop, iar de asemenea se pune mai puțin accent pe teorie și mai mult pe practică.

„Tot

ce pot

să fac

pentru

tine

este

să te încurajez

și să sper

că totul

va reveni

la normal

Un dezavantaj îl reprezintă faptul că nu putem avea un contact direct cu profesorii. Acest lucru duce la un dezavantaj pentru noi, deoarece nu putem întelege atât de bine lecțiile și explicațiile primite printr-un calculator, decât dacă ne-am afla în sala de clasă, alături de profesori, unde comunicarea este față în față.

Un alt dezavantaj este acela că orele online duc la lipsa concentrării la lecții, în condițiile în care elevii nu sunt supravegheați permanent de profesor, iar aceștia pot opri camera sau microfonul de pe dispozitivul pe care îl folosesc (cu scuza că nu reușesc să le pornească), astfel neparticipând la ore.

Societatea are o multitudine de păreri legate de aceste ore, iar cei care suferă deodată cu noi sunt părinții noștri. De aceea, i-am cerut părerea mamei mele (P.N.), care mă vede făcând ore online:

„Sinceră să fiu, mă doare să văd că, datorită acestei pandemii, trebuie să stai doar cu ochii prezenți și știu că ești mult mai obosită acum decât când făceai ore la școală. Dar tot ce pot să fac pentru tine este să te încurajez și să sper că totul va reveni la normal într-un timp scurt. Părerea mea legată de aceste ore nu este în totalitate negativă, dar nici pozitivă. Știu că dacă ai fi la școală, ai înțelege mai bine ceea ce ți se predă și ai reține mult mai ușor, iar pe de altă parte consider că aceste ore te ajută să te obișnuiești cu un altfel de învățat, prin tehnologie, făcându-te mai familiară cu aceasta.”

În concluzie, orele online au atât aspecte pozitive, cât și negative, dar trebuie să ne folosim de ele cu strictețe, pentru că momentan este singura soluție ca învățământul în această perioadă să continue.

DENISA SOTIUȚ, PAULA NEGRU

PAULA NEGRU și DENISA SOTIUȚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: