DARIA: De unde vine „sărbătoarea” de Halloween?

Una dintre cele mai vechi sărbători din lume, Halloween-ul este acum sărbătorit în foarte multe țări de pe glob, cele mai cunoscute fiind Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico și Regatul Unit, iar ocazional în unele părți ale Australiei și Noua Zeelandă.

În America de Nord și Canada își menține cel mai înalt nivel de popularitate. În fiecare an, 65% dintre americani își decorează casele și birourile pentru Halloween. Procentul este depășit doar de decorațiunile făcute cu ocazia Crăciunului. Halloween-ul este sărbătoarea în care sunt vândute cele mai multe bomboane și este a doua sărbătoare după Crăciun ca volum al vânzărilor globale.

Artwork: DARIA SZEL

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii.

Halloween-ul este  sărbătorit  în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază; de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie.

Numele acestei sărbători provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Eve, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloween-ul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine Ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.

Obiectul specific decorativ al acestei sărbători este dovleacul sculptat care reprezintă Lanterna lui Jake.

Pe data de 31 octombrie copiii se maschează în diferite personaje și colindă pe la ușile vecinilor întrebând: Trick or treat?

În România…

… Halloween-ul este sărbătorit în jurul mitului lui Dracula, dar noi avem o altă sărbătoare care cinsteşte morţii: Sâmbăta Morţilor.

Românii au împrumutat parţial această sărbătoare de Halloween, dar nu respectă întocmai tradiţiile originale. În preajma zilei de Halloween întâlnim şi în România, prin magazine, obiectele specifice (măşti, costumaţii, afişe, celebrii dovleci etc.), însă puţini sunt cei care ştiu cu adevărat semnificaţia sărbătorii de Halloween. 

Halloween-ul este un prilej de petrecere și carnaval. Magazinul Jumbo din Oradea este pregătit  pentru Halloween, iubitori acestei sărbători găsind în Jumbo o gamă largă de decorațiuni,costume cu specific și multe alte produse specifice acestei sărbători.

DARIA SZEL

SZEL DARIA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: