ANTONIA: Olimpic căzut în dizgrație

După cum probabil știm cu toții, bullying-ul a devenit un fenomen din ce în ce mai răspândit și o problemă mai gravă pe zi ce trece, atât în România, cât și în întreaga lume.

La nivel european, România se situează pe locul al treilea în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Trei din zece copii sunt excluși din grupul de colegi. Trei din zece copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi. Unu din patru copii a fost umilit în fața colegilor, potrivit Organizației Salvați Copiii.

De aceea, astăzi vreau să vă prezint o poveste – povestea lui Vlad Moț, un băiat care s-a confruntat cu bullying-ul o lungă perioadă din viața lui, iar povestea lui merită auzită.

Sursă foto: arhiva personală Vlad Moț

Pentru a nu aduce prejudicii de imagine școlii din care acesta provine, am ales să păstrăm numele acestei instituții sub tăcere.

„Numele meu este Vlad Moț, am aproape 20 de ani, sunt din Arad, sunt student și vă mulțumesc tuturor celor care vă luați câteva minute ca să citiți această postare.

Toată viața am fost victima bullying-ului! O lungă perioadă de timp am suferit din acest motiv și am pus la suflet fiecare cuvânt pe care alții îl spuneau. Astăzi nu mai mă afectează aceste lucruri în niciun fel. Am ajuns la acest nivel după mult timp, însă am reușit să mă accept și să înțeleg că eu sunt cea mai importantă persoană din viața mea!

Părerile altora contează atunci când le cer, mă bucură sfaturile constructive și respect critica.

Oamenii îmi spun că sunt gras. Vreau să vă spun că sunt extrem de fericit pentru că sunt gras! Îmi place de mine așa! Mă simt bine cu mine așa! Așa că vreau să vă mulțumesc tuturor pe această cale pentru că ați observat acest lucru!

O parte din cadrele didactice ale liceului pe care l-am absolvit au considerat că nu merit să intru în Bac, pentru că nu îl voi promova. Vreau să le mulțumesc pe această cale pentru că m-au ambiționat și am reușit să îl promovez (chiar cu 10, dar asta este o altă discuție)!

Am fost olimpic național la Istorie și școala mi-a spus că o fac de râs. (vezi min. 27:50 din video-ul de mai jos – n .red.)

Oamenii spun de mine că sunt golan. Mă amuză teribil aceste lucruri! Aș vrea să vă văd pe voi în anumite situații, în anumite momente! Aș vrea să fiu acolo lângă voi și să vă strâng prietenește în brațe! Am gustat cele mai frumoase bucurii ale vieții, dar am văzut și moartea cu ochii, așa că vă îndemn să nu aruncați cu pietre înainte să cunoașteți povestea omului – iar aici nu mă refer la mine, ci la cei care nu sunt atât de puternici!

Dar am vorbit suficient despre mine. De câteva zile circulă pe internet câteva videoclipuri care m-au dezgustat așa cum rar mi s-a întâmplat. Dacă de la vârste atât de fragede violența este modul de a rezolva problemele, calea pe care au luat-o este total greșită…

„Fiți

mândri

de voi

și de

familia

voastră!”

Sistemul de învățământ este mult, mult în urmă. Trebuie să facem ceva! Trebuie să ne strângem și să ne facem auziți! Zi de zi, milioane de copii în toată lumea sunt victime ale bullying-ului!

Bullying-ul în școlile din România este în floare! Ieri, cineva mi-a spus ceva ce m-a pus cu adevărat pe gânduri! Părinții fiecăruia dintre noi merg în magazin și caută hainele cele mai frumoase pentru noi! Data viitoare când vreți să râdeți de un copil, de un om, pentru că are haine ieftine, pentru că nu are ultima colecție, pentru că nu e hype, vreau să vă gândiți că mama lui, în ziua în care i-a cumpărat acele haine, a intrat în acel magazin (nu contează care, piață, orice) și a cumpărat cele mai frumoase haine pe care le-a găsit pentru copilul ei. Apoi a mers acasă într-un suflet și cu inima plină de bucurie i-a arătat ce i-a cumpărat! Poate mama acelui copil nu a mâncat în ziua respectivă, ca să îi pună lui în față o farfurie cu mâncare caldă și s-a săturat doar uitându-se la el! Poate familia lui a făcut un efort ca să îi cumpere acel trening de care tu râzi, ca să aibă și el cum au ceilalți copii! Te rog poartă cu mândrie hainele și lucrurile pe care părinții tăi ți le-au luat! Sunt cele mai frumoase! Sunt luate din suflet! Ultima colecție de la Gucci nu se poate compara niciodată cu șapca aia pe care ți-a adus-o tatăl tău din cursă!

Vă strâng mâna tuturor celor care sunteți mândri cu voi și cu familia voastră! Vă îmbrățișez cu drag!”

Acesta este mesajul lui Vlad. Următoarea parte a articolului este un Q&A.

Q&A

Care crezi că sunt factorii care influențează răspândirea bully-ingului?

VLAD: În primul rând, consider că lipsa de educație și de bună creștere, influențează în cel mai rău fel acest fenomen. Dacă s-ar mediatiza mai mult efectele atât de negative a ceea ce se întâmplă, mai ales în mediul școlar și preșcolar, s-ar putea reduce răspândirea acestui fenomen. Un alt factor care consider ca influențează răspândirea fenomenului este alegerea greșită a modelelor în viață. Există vedete care îți arată un lifestyle bun, unul demn de urmat, dar există și oameni care duc un lifestyle prin care vor să arate că nu este în regulă să faci anumite lucruri, însă copiii îi iau drept model.

Cum te-a afectat bullying-ul pe plan personal și social? Ai simțit vreodată o teamă de expunere, de a arăta cine ești cu adevărat?

VLAD: Am fost închis în mine, nu am avut prieteni, îmi era frică să mă exteriorizez, îmi era frică să le arăt oamenilor cine sunt eu, îmi era foarte frică de eșec, îmi era foarte frică de faptul că oamenii vor râde de ceea ce sunt eu sau ceea ce fac eu. Astfel, am hotărât să mă distanțez cât mai mult de toată lumea.

În România, ca și în alte țări, bullying-ul a devenit o problema foarte gravă. Cum crezi că am putea să-l împiedicăm?

VLAD: Există foarte mari probleme din aceasta cauză! Problema bullying-ului este mult mai mare decât noi o vedem. Pentru că din cauza acestui fenomen, pot apărea probleme mult mai mari. Copiii afectați de acest fenomen la vârste fragede pot rămâne cu sechele care să îi urmărească tot timpul vieții. Cred că prin educație, prin promovarea unor valori adevărate, prin implementarea în școli a unor sisteme de combatere, prin introducerea unor sancțiuni foarte bine definite în acest sens.

Consideri că vor exista repercusiuni ale bullying-ului în viitorul celor care au fost victime ale acestui fenomen?

VLAD: Categoric! Așa cum spuneam si mai sus, sunt de părere că acei copii care au fost afectați de acest fenomen vor rămâne cu sechele pe tot parcursul vieții. Este greu să scapi de anumite frici și insecurități dacă nu ești suficient de puternic.

Ce părere ai despre faptul că în ultimul timp bullying-ul a început să își facă simțită prezența chiar și de la vârste foarte fragede?

VLAD: Acest lucru este îngrijorător! Cu cât acest fenomen își face simțită prezența în rândul celor cu vârste mai fragede, cu atât problemele pe care aceștia le vor avea de-a lungul vieții vor fi mai mari!

Cum ai reușit să te vindeci și să fii împăcat cu tine însuți după ce, o lungă perioadă de timp, ai fost o victimă a bully-ingului?

VLAD: Sincer, am reușit să ajung la nivelul acesta doar prin foarte multă muncă cu mine! Este foarte important să înțelegem faptul că noi suntem cele mai importante persoane din viețile noastre. Nu trebuie să ne intereseze părerea altora. Părerea noastră este foarte importanta atunci când vine vorba de orice. Nu spun asta într-o manieră narcisistă, pentru că nu trebuie să ajungem la acel nivel, însă este important să ne apreciem noi pe noi și să fim împăcați cu persoanele noastre!

În final, ce mesaj le transmiți tinerilor care se confruntă cu bullying-ul? Dar agresorilor tăi?

VLAD: Tinerilor care se confruntă cu acest fenomen le transmit multă putere, iubire și înțelegere! Le transmit să nu uite că sunt foarte buni în ceea ce fac și vreau să le mulțumesc pentru că în fiecare zi fac câte un lucru minunat! Sunt sigur de asta! Iar agresorilor mei vreau să le mulțumesc pentru că datorită lor sunt astăzi unde sunt! Datorită lor am devenit un om foarte puternic și datorită lor îmi pot înfrângere orice teamă astăzi!

Vlad este și un vlogger, la început de drum, care abordează în postările sale teme diversificate. Are și un vlog în care explică mai pe larg povestea lui cu bullying-ul, aveți link-ul aici.

Îi mulțumim lui Vlad pentru interviu și îi dorim mult succes în continuare!

Mai jos aveți link-urile unde îl puteți găsi pe Vlad Moț:

Instagram

Facebook

YouTube

ANTONIA BODIU

ANTONIA BODIU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: