LARISA: Clasă de turism la noul liceu din Sânmartin

După cum unii dintre voi ați aflat, Școala Gimnazială Floare De Lotus Sânmartin s-a transformat în Liceul Tehnologic Felix.

Legat de această schimbare, directorul noului liceu, dl prof. Bucur Potre, a fost de acord să ne dea câteva detalii în legătură cu această instituție de învățământ.


Directorul Liceului Tehnologic Felix, prof. Bucur Potre. Sursă foto: arhiva personală

Liceul cu profil de turism a fost înființat deoarece este cel mai indicat în zona respectivă, propunerea venind din partea autorităților locale, la solicitarea agenților de turism din zonă.

În momentul de față, liceul are o clasă cu profilul Tehnician în Turism. La înființarea acesteia, au avut în vedere venirea în întâmpinare a nevoii de specialiști în turism.

Curricula e cea specifică tuturor claselor de turism – așadar, au nouă ore de specialitate, din care trei ore de practică pe săptămână.

Aceștia au contracte de colaborare cu SCT Turism Felix, Hotel Hilton Oradea și o serie de pensiuni din zonă. Mulțumită sprijinului autorităților locale și implicării cadrelor didactice, se poate spune că nu au întâmpinat greutăți peste care nu s-a putut trece.

Reacțiile comunității de părinți și elevi ai Sânmartinului au fost pozitive, existând mulțumirea că mulți dintre copiii lor pot opta să rămână la profilul respectiv chiar la școala lor. 15 dintre foștii elevi ai școlii doreau să continue pe acest profil, astfel că au decis să rămână.

Din informațiile dlui prof. Potre, sunt cinci sau șase clase cu acest profil în județul Bihor.

Se știe că industria ospitalității este foarte afectată de pandemie, acest context nefavorabil influențâd procesul instructiv educativ al școlii. Dl director Potre este de părere că, cel mai probabil, vor avea unele probleme cu practica, dar totodată este sigur că vor reuși să treacă peste acestea cu bine.

Absolvenții liceului se califică în meseria de tehnician în turism, meserie recunoscută de ministerul muncii.

Prin intermediul primăriei, elevii liceului lor vor participa pe parcursul școlarizării și la alte cursuri de profil, prin AJOFM, cursurile fiind gratuite.

„Dorim să colaborăm cu parteneri externi, sunt sigur că vom reuși acest lucru”, a afirmat prof. Potre.

Una dintre elevele acestui liceu este Lorena Tirla, care a studiat vreme de doi ani și la „Onisifor Ghibu”. Tânăra a optat pentru profilul de turism și alimentație. De la începutul acestui an școlar, și-a format o părere foarte bună despre acest liceu, așteptându-se la proiecte și planuri interesante pe parcursul următorilor ani de liceu.

LORENA TIRLA

Lorena spune că a ales acest liceu în primul rând deoarece locuiește în Sânmartin, astfel că locuitorii comunei au acum un mare avantaj, liceul fiind foarte aproape de ei. În al doilea rând, este în apropierea stațiunii Felix, unde sunt zeci de variante pentru practică. În fine, le asigură la încheierea ciclului liceal atât diplomă, cât și loc de muncă.

În concluzie, sunt multe avantaje, Lorena dorind să se formeze pe viitor în acest domeniu. Cât despre dascăli, susține că este mulțumită, diriginta fiind una foarte  înțelegătoare.

ALEXANDRU VLOANGA

Un alt elev al noului liceu este Alexandru Vloanga, acesta urmând cursurile acestei școli încă din clasa I. El crede că este și va fi un liceu excelent, cu elevi eminenți, și se gândește să lucreze în domeniul respectiv, ideea înființării unui liceu in Sânmartin fiind una briliantă. Totodată, el locuind în Cihei, îi este foarte ușor să ajungă la școală într-un timp scurt. De asemenea nu se poate plânge de profesori, aceștia fiind foarte buni.

În concluzie, noul liceu din Sânmartin are și va avea un efect pozitiv asupra comunității, înființarea acestuia aducând avantaje tuturor celor care aleg să îi urmeze cursurile.

„Le doresc celor din clasa a VIII-a să încerce să aleagă ceea ce cred că li se potrivește cel mai mult și să se sfătuiască împreună cu părinții în momentul în care își vor alege drumul în  viață”, le transmite dl prof. Potre viitorilor boboci.

LARISA BĂRCUI

LARISA BĂRCUI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: