DELIA: Nimic nu e ceea ce pare

Romanul polițist Cadavrul din bibliotecă, scris de Agatha Christie, spune povestea învăluită de mister care începe într-o dimineață în locuința unui colonel și a soției sale, domnul și doamna Bantry.

Cei doi trăiesc șocul vieții lor în momentul în care sunt anunțați de către camerista lor că a descoperit un cadavru aparținând unei fete, tocmai în bibliotecă. Doamna Bantry, îngrozită de cele întâmplate, apelează la ajutorul unei vechi prietene care era pricepută în deslușirea misterelor.

Foto: DELIA AVRAM

Astfel, Miss Marple, venită în ajutorul prietenei sale, pornește în căutarea răspunsurilor mai multor întrebări: Cine era fata din bibliotecă și cum a ajuns acolo, cine era făptașul, dar și ce legătură avea cadavrul cu o altă crimă săvârșită la puțin timp după prima?

Pe parcursul romanului, Miss Marple urmează mai multe piste pentru descoperirea adevărului, majoritatea dovedindu-se a fi doar fundături. Pe măsură ce afla mai multe lucruri care păreau a duce la făptaș, realiza de fapt doar că se îndepărta din ce în ce mai mult de identitatea acestuia, adevărul fiind aflat abia în ultimele pagini ale cărții.

Povestea te acaparează încă de la început, iar suspansul se menține în întreaga povestire, ajungând la concluzia că nimic nu este ceea ce pare, iar când vine vorba despre o crimă nimeni nu mai este de încredere. 

Agatha Christie a fost o scriitoare engleză de romane, piese de teatru și povestiri, care a început să scrie încă de la o vârstă fragedă, la îndemnurile mamei sale. A fost cunoscută mai ales prin intermediul personajelor create de aceasta: Miss Marple, personaj care apare în romanul Cadavrul din bibliotecă,  fiind inspirată de bunica maternă în creionarea acesteia; dar și Hercule Poirot. 

Este una dintre cei mai cunoscuți scriitori, fiind numită „Regina crimei” și „Regina mister”, în urma succesului cunoscut sub pseudonimul Mary Westmacott. De la debutul primului său roman, Misterioasa afacere de la Styles, care a rezultat în urma unui pariu cu sora sa, și până la sfârșitul carierei, aceasta a scris peste 70 de romane polițiste. 

Romanul polițist Zece negri mititei  este considerat capodopera scriitoarei și cea mai bine vândută carte a ei, care își va schimba însă titlul în Erau zece, fiind eliminat de asemenea cuvântul „negru” din carte, la apariția în unele țări, fiind deja schimbat în altele pentru a preveni eventualele controverse în contextul rasial. 

Prin cărțile Agathei Christie, cititorul pătrunde în universul poveștilor unde totul este posibil și trece împreună cu personajele prin diverse stări sufletești, trăiește bucuriile și tristețile acestora, speranțele și dezamăgirile, explorând lumi diferite, în care întâmplările neobișnuite reprezintă oportunități pentru a dezlega taine și mistere.

DELIA AVRAM

Romanul Cadavrul din bibliotecă a fost publicat pentru prima dată în SUA în luna februarie a anului 1942 de către editorul Dodd, Mead & Co., având 245 de pagini, iar în România în 2009 la editura RAO. Acesta poate fi achiziționat online de pe libris.ro de la editura RAO la prețul de 16,1 lei, dar și de pe alte site-uri.

DELIA AVRAM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: