ANDREEA & TEODORA: Ghibu pe simezele galeriei TOLI din New York

Proiectul I want to fly like a butterfly („Aș vrea să zbor ca un fluture”), organizat de profesori și elevi ai colegiului nostru, a ajuns la a doua ediție din anul școlar precedent, din septembrie 2019 până la finalul anului școlar (desigur, cu minusurile aduse de pandemie).

Echipa de proiect este formată din profesorii Livia Ivan, Carmen Chiș, Camelia Timofte, Luminița Chindea și Adrian Tencuțiu. Activitățile proiectului se centrează pe tematica Holocaustului, dar și pe problemele de azi ale societății care asistă la creșterea agresivă a bullying-ului și a intoleranței.

Titlul se inspiră din amintirile Hannei Gofrit din perioada Holocaustului, amintiri transmise generațiilor de azi prin cartea Vreau să zbor ca un fluture, scrisă de Naomi Morgenstern.

Prof. LIVIA IVAN

Dna prof. LIVIA IVAN ne-a oferit câteva informații despre proiect:

„Am avut în vedere informarea elevilor și comunității locale despre importanța consolidării unei societăți bazată pe respect reciproc, pe toleranța și acceptarea «celuilalt» și mai ales sensibilizarea noastră față de situațiile în care acceptăm tacit discriminarea și umilința altor oameni pe care îi considerăm a nu fi «de-ai noștri». În fond, preceptul biblic «Iubește-ți aproapele!» ar trebui să fie promovat mai intens în societatea noastră foarte dezbinată.

Proiectul a dorit să se concretizeze într-o serie de activități bazate pe ateliere de artă dramatică, prin care elevii urmau să transpună în scenă episoade din viața interbelică a evreilor din Transilvania în special și Europa în general. Doresc să revină «vremurile normale» pentru a putea participa din nou la activități în sala festivă, să putem admira micii actori din Ghibu.

De asemenea, proiectul a cuprins și vizite la muzee și întâlniri ale elevilor cu specialiști pe tema Holocaustului sau reprezentanți ai comunității evreiești.

O acțiune aparte a fost colaborarea noastră cu The Olga Lengyel Institute for Holocaust Studies and Human Rights (TOLI)din New York. De fapt, proiectul acesta s-a născut chiar datorită susținerii financiare a TOLI Institute, care finanțează o serie de activități educative și culturale pentru a promova educația despre drepturile omului, pentru a evidenția suferințele din timpul Holocaustului și a evita reluarea unor astfel de suferințe.”

Elevii din CN Onisifor Ghibu au evidențiat prin desene într-o manieră artistică deosebită cruzimile din perioada Holocaustului. Aceste desene au fost apoi transmise online la TOLI Institute, pentru a fi expuse pe simezele din New York, alături de desene ale altor copii din diferite școli ale Europei, participante la proiecte organizate de acest institut american.

Desenele pot fi vizionate pe pagina TOLI Institute

Elevii care au participat la realizarea desenelor sunt Antonescu Antonia, Bărcui Larisa, Bontoș Denisa, Burlea Cristian, Copil Mara, Covaci Lavinia, Cuc Paula, Cucu Giulia, Faca Gabriela, Ghemis Antonia, Husaru Raluca, Ianoș Alexia, Jurj Raul, Laza Raluca, Moca Cristina, Moza Andreea, Neag Diana, Răican Robert, Șandra Tatiana, Știop Melisa, Țenț Andrada și Vancea Sebastian. 

LARISA BĂRCUI

LARISA BĂRCUI, elevă la Colegiul Național Onisifor Ghibu, ne-a declarat următoarele despre desenul său:

„Pictura reprezintă doi îngeri a doi copii care și-au găsit sfârșitul în lagărele de concentrare, asemenea multor alți copii, în perioada nazistă. Așadar, am ales să folosesc pentru sol o nuanță de roșu maroniu pentru a reda impresia de sânge; totodată, nu am pictat iarbă sau flori pentru a insufla ideea de loc fără viață. Am încercat să ofer cerului un aspect ușor înnorat și nu am pictat soarele pentru a arăta cât de lipsiți de speranță și lumina erau cei blocați acolo; pentru ei nu mai existau zile senine și însorite. Am pictat ciorile deoarece simbolizează moartea, acestea fiind macabre și hrănindu-se din cadavre.

Artwork: LARISA BĂRCUI

Îngerii copiilor au fețe triste și se țin de mână, arătând inocența și frica pe care au resimțit-o cu toții, și chiar dacă au devenit ființe celeste, se pot observa umbrele lor pe pământ, simbolizând faptul că oricât de mult timp a trecut de la ororile petrecute, acele fapte vor lăsa mereu o umbră în istorie, o perioadă întunecată.”

ANDREEA MOZA, TEODORA NICORICI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: