DARIAN: Mai tare ca Sherlock Holmes

Film inspirat de seria de romane a lui Nancy Springer, The Enola Holmes Mysteries, Enola de Holmes este o ecranizare foarte apreciată, o combinație între puzzle-uri foarte complicate și viața din Anglia la sfârșitul secolului al XIX-lea.   

Foto: arhiva personală Darian Monenciu

Pentru a începe cu un rezumat, Enola Holmes este o tânără cu nume predestinat (citit de la coadă la cap), de 16 ani, născută la țară în Anglia. Mama acesteia (Helena Bonham) ține sa o crească cu idei non-conformiste pentru Anglia secolului XIX (mama ei este o sufragetă), dar care îi vor schimba viața radical ei și întregii societăți.

Într-o dimineață, descoperă că mama a părăsit-o inexplicabil, lăsand în urma doar niste cadouri care, fără să știe, o vor ajuta să o redescopere, prin decodarea unor mesaje inversate.

Având în vedere că cei doi frați ai săi nu mai locuiesc cu ea, ia decizia sa meargă în cautarea mamei singură, la Londra, parcurgând un drum inițiatic.

Pe drum ajunge să fie implicată într-un mister care are legătură cu un tânăr lord (Louis Partridge) fugit de acasă și devine ea însăși o superdetectivă, depășindu-și celebrul frate, pe Sherlock Holmes.

Din punctul meu

de vedere,

povestea este

demnă de Oscar

În Londra are loc o succesiune de evenimente riscante pentru viața Enolei, dar care nu o opresc să își atingă scopurile, de a-și găsi mama și de a-l ajuta pe tânărul lord să scape din mâinile unui ucigaș plătit de familia sa.

După ce evadează din școala de fete cu ajutorul lordului, aceștia pornesc spre casa lui pentru a rezolva problema ucigașului și cauza pentru care familia lui a apelat la el.

Povestea se termină cand Enola iși gaseste mama și are loc o răsturnare de situație, aceasta află că motivul pentru care mama ei a părăsit-o și care are să schimbe cursul istoriei.

Atmosfera, costumațiile, limbajul secret dintre mamă si fiică, bazat pe cunostintele de botanică ale mamei, lupta sufragetelor pentru drepturile femeilor, toate fac din acest film un MUST SEE.

Nu mai punem la socoteală tehnica de punere in scenă, naratorul fiind si personaj principal, și prezența unor actori faimoși precum Henry Cavill (aka Man of Steel, Batman vs. Superman: Dawn of Justice), sau Millie Bobby Brown (Stranger Things).

Din punctul meu de vedere, povestea este una demnă de Oscar.

Sper să nu rămână un film uitat de pe Netflix.

Lansare: septembrie, 2020; gen: adventura, crima, drama; regizor: Harry Bradbeer; durata: 2 h 3 min.; companie de producție: Legendary Entertainment; actori: Millie Bobby Brown, Louis Partridge, Sam Claflin

DARIAN MONENCIU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: