ANDREEA: Necunoscutul care îți poate schimba viața

Cu toții avem dimineți în care ne trezim cu gândul la o anumită persoană, la cineva la care de mult este în lista uitaților, dispăruților, sau la o persoană cu care ne-am putea intersecta într-o zi, fie pe Facebook, Instagram, sau pe o bancă în parc.

ANDREEA FEHER

Și iată că doar peste câteva ore dăm nas în nas cu acea intersecție, cu un străin.

El, acel om căruia îi vei dărui timp, gânduri, visuri și realizări ale tale.

Este vecinul sau colegul cu care te intersectezi uneori, cu care poate că te și saluți și care își trăiește bucuriile și tristețile vieții la o ușă sau la un perete distanță de tine.

Este necunoscutul pe care destinul ți-l aduce în cale într-o zi, preț de o conversație ce îți poate schimba viața.

Romanul Străinul de lângă mine de Irina Binder este o carte previzibilă, cu un mesaj puternic despre acceptare, șansă și iertare. Alessia este o femeie excepțională, puternică și sigură pe propriile forțe, dar care nu a reușit niciodată să-și găsească un partener potrivit pentru ea; de cealaltă parte, Eduard se vede un monstru, incapabil să primească iubire și admirație de la cineva, deoarece este extrem de complexat de cicatricea lui de pe față.

Astfel, cei doi își deschid un cont de Facebook, acolo unde,  cu niște poze false, se îndrăgostesc de un  ambalaj virtual. După doi ani în care aceștia au vorbit doar în mediul online, fără să se fi întâlnit în realitate, Alessia îi propune lui Eduard să se întâlnească.

După multe insistențe, acesta acceptă, dar fiind foarte complexat de cicatricea lui, acesta își trimite cel mai bun prieten la întâlnire.

Ce va face Alessia când va afla că a fost mințită? Îl va ierta vreodată pe Eduard?

Răspunsurile la aceste întrebări le veți afla doar citind cartea. Străinul de lângă mine e despre metafora unei cicatrici care lasă semne pe inimă. Despre durere și triumful iubirii. Despre acceptare, despre schimbare, despre suferință, despre curajul de a renunța la ceea ce ne frânge dorințele și de a începe o viață nouă, despre iubire, devotament și iertare.

Irina Binder rămâne o prezență  modestă și discretă, un om care știe că nu poate fi pe placul tuturor, care își asumă calitățile și defectele, dar care păstrează sinceritatea, naturalețea și bucuria de a-și împărtăși gândurile și emoțiile cu ceilalți. Adolescenții – și nu numai – citesc Irina Binder deoarece aceasta sparge de fiecare dată tiparele, obișnuințele și prejudecățile, pentru a lăsa la vedere ceea ce suntem cu adevărat, întrucât viața are o consistență instabilă, iar adevărurile și identitățile par și ele inconștiente.

Irina Binder scrie pentru oamenii care știu să citească dincolo de poveste. 

Cartea are 282 de pagini, a fost publicată în 2018 la editura For you, costă 38 de lei și poate fi achiziționată de pe diverse site-uri, cum este www.carturesti.ro

ANDREEA FEHER

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: