ELENA: Mai bine o mască decât un zâmbet fals

Ni s-a solicitat opinia în legătură cu începerea acestui an școlar; în general, nu prea îmi place să-mi exprim punctul de vedere în chestiuni personale, dar de data aceasta am să fac o excepție, deoarece părerea mea e diferită față de cea a majorității: pot spune că îmi place acest an și modul cum învățământul s-a pus din nou în mișcare.

ELENA IGAȘ

Orice opinie trebuie justificată – așa voi face și eu în cele ce urmează. Dar înainte vreau să subliniez că acesta e strict punctul meu de vedere; chiar dacă este mai mult sau mai puțin egoist, sunt sigură că mai există undeva elevi care gândesc ca mine.

În primul rând, sunt o fire timidă, retrasă sau, cum îmi place mie să mă numesc, introvertită. Mereu m-a pus într-un oarecare disconfort să merg într-un loc cu așa de mulți oameni diferiți și zgomotoși, iar școala online mi-a oferit satisfacție datorită prelungirii zonei mele de confort.

Măsurile luate pentru ore sunt sigure pentru mine, atât fizic, cât și în plan emoțional. Distanțarea în bănci îmi oferă șansa de nu a avea un coleg de bancă, lucru ce mă încântă, deoarece relațiile cu ceilalți pot fi o sursă neîncetată de conflict.

Pentru oamenii ca mine, e greu să fii pus într-un loc cu 30 de oameni, cu pasiuni, personalități și gânduri atât de diferite. Unii reușesc să își facă mulți prieteni, alții au doi sau trei, iar cei mai puțin norocoși nu își găsesc pe nimeni și de cele mai multe ori ajung să stea toate cele șase ore in bancă, fără a vorbi cu nimeni, din teama de a fi judecat sau poate din dorința de a nu avea discuții de rutină ori lipsite de profunzime.

Acum, că toți trebuie să stăm în bănci, ni se oferă o bună ocazie de reflecție.

Există oameni care spun că școala e special făcută pentru socializat, însă cei care își doresc să o facă mereu vor găsi o cale.

Purtatul măștii – practică găsită înainte predominant la asiatici – ne oferă încă un avantaj, pe lângă că ne oferă protecție: ne ascunde și de ochii lumii. De câte ori ți-ai amintit ceva amuzant, în ora nepotrivită, și profesorul te-a certat pentru micul surâs pe care l-ai scos?

Totodată, să te prefaci că ți-e bine când nu-ți este și să porți un zâmbet fals te poate întrista și mai tare, or cu masca poți da frâu liber sentimentelor și expresivității, fără a fi judecat.

Prefer o mască în locul unui zâmbet fals.

În al doilea rând, școala a devenit un loc de vis, pentru că e mai curată, atât ea, cât și elevii. Eu, personal, mă spălam foarte des pe mâini și înainte, și era deranjant pentru mine să văd cum alții nu se spală pe mâini după activități ce le-au murdărit mâinile.

Pe de altă parte, e plăcut să intri într-un loc care e igienizat atât de des.

Orele s-au scurtat, lucru care mă ajută să fiu mai concentrată și mai dornică de ele. După 40 de minute nu sunt la fel de obosită ca după o oră întreagă. Mi-aș dori să rămână acest sistem și după finalizarea pandemiei.

În concluzie, îmi place cum a început anul școlar, deși mă temeam la început. Le oferă și celor extrovertiți șansa de a se pune în pantofii elevului timid.

ELENA IGAȘ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: