Clădirea pe care astăzi o recunoaștem sub denumirea de „Vulturul Negru” este situată în inima orașului, fiind un important punct de atracție turistic, dar și un bun prilej de mândrie locală.

Istoric
Încă din anul 1714, după cum confirmă documentele de arhivă ale acelei vremi, exista un han în această locație care avea numele de Vulturul Negru sau, așa cum afirmă unii, Arborele Verde.
Ulterior, în momentul în care ia ființă Oradea Mare, prin unirea celor patru așezări (Subcetate, Velența, Olosig și Orașul Nou), clădirea va avea pentru o vreme întrebuințarea de sediu al Primăriei.
Prin extinderea vechiului han, Palatul Vulturul Negru își începe ascensiunea spre cer în anul 1910, atunci când doi dintre arhitecții notorii ai acelor vremuri, Komor Marcell și Jakab Deszo, concep planurile si schițele clădirii, realizând astfel o impunătoarea structură care se înscrie Oradea pe lista orașelor Art Nouveau din Europa, în stilul Secession. Astfel că, în cadrul noului palat se puteau regăsi: trei cinematografe, săli de spectacole, bănci, magazine, cofetărie, cazino și birouri. De asemenea, pe fațada palatului pot fi observate ornamente care portretizează funcțiile palatului din momentul construcției, precum scene de dans, dar și simboluri importante ca: vulturul și cocoșul.
CITEȘTE INTEGRAL MATERIALUL De vizitat: Palatul Vulturul Negru, REALIZAT DE CLAUDIA GAVRILAȘ.

Claudia Gavrilaș este absolventă a Colegiului Național Onisifor Ghibu Oradea, promoția 2020, secția Filologie – Jurnalism, clasa prof. Lucia Cighir. În prezent e studentă în anul I a Facultății de Științe Socio-Umane, Psihologie, din cadrul Universității din Oradea.