Vulturul și cocoșul

Clădirea pe care astăzi o recunoaștem sub denumirea de „Vulturul Negru” este situată în inima orașului, fiind un important punct de atracție turistic, dar și un bun prilej de mândrie locală.

Sursă imagine: http://www.oradeainimagini.ro

Istoric

 Încă din anul 1714, după cum confirmă documentele de arhivă ale acelei vremi, exista un han în această locație care avea numele de Vulturul Negru sau, așa cum afirmă unii, Arborele Verde.

Ulterior, în momentul în care ia ființă Oradea Mare, prin unirea celor patru așezări (Subcetate, Velența, Olosig și Orașul Nou), clădirea va avea pentru o vreme întrebuințarea de sediu al Primăriei.

Prin extinderea vechiului han, Palatul Vulturul Negru  își  începe  ascensiunea spre cer în anul 1910, atunci când  doi dintre arhitecții notorii ai acelor vremuri, Komor Marcell și Jakab Deszo,  concep planurile  si schițele clădirii, realizând astfel o impunătoarea structură care se înscrie Oradea pe lista orașelor  Art Nouveau din Europa, în stilul Secession. Astfel că, în cadrul noului palat se puteau regăsi: trei cinematografe, săli de spectacole,  bănci, magazine,  cofetărie, cazino și birouri.  De asemenea, pe fațada palatului pot fi observate ornamente care portretizează funcțiile palatului din momentul construcției, precum scene de dans, dar și simboluri importante ca: vulturul și cocoșul.

CITEȘTE INTEGRAL MATERIALUL De vizitat: Palatul Vulturul Negru, REALIZAT DE CLAUDIA GAVRILAȘ.

CLAUDIA GAVRILAŞ

Claudia Gavrilaș este absolventă a Colegiului Național Onisifor Ghibu Oradea, promoția 2020, secția Filologie – Jurnalism, clasa prof. Lucia Cighir. În prezent e studentă în anul I a Facultății de Științe Socio-Umane, Psihologie, din cadrul Universității din Oradea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: