PAULA: Nu doar un sat, ci și o carte a amintirilor

„Când apusul îi face umbra tot mai lungă și viața începe să aparțină imprevizibilului, omul se apucă, din tainice motive, să lase, cui va dori, mărturii ale trecerii lui. Oaie temătoare, aparținătoare turmei, fac și eu același lucru, smulgând din temnițele ucigașe ale memoriei această poveste din vremea unei copilării miraculoase, trăită, în mocirla unei lumi aflate la răscruce. Nu vă îndoiți, tot ceea ce veți citi s-a întâmplat aievea!”

Tehomir, sf. Arhiva personală

Foto: arhiva personală Paula Szabo

Așa își începe marele actor Horațiu Mălăele ultima sa carte, intitulată Tehomir. Acest titlu este inspirat din numele satului în care a copilărit, un sat situat la jumătatea drumului dintre Târgu Jiu și Târgu Severin.

Dacă în limba slavonă termenul tehomir înseamnă „liniște” sau „pace”, în această povestire sunt prezentate unele dintre cele mai devastatoare și marcante momente pentru satul Tehomir și locuitorii acestuia.

Acțiunea povestirii începe la sfârșitul lunii februarie, anul 1957, pe când autorul abia împlinise 12 ani, el aflându-se în clasa a VI-a la Școala Generală Nr. 3.

Colegul său de bancă, Dumitru Arbore, se îmbolnăvește de tuberculoză și moare după o lună la Sanatoriul Dobrița. Ca măsură de precauție, medicii de la Spitalul Orășenesc din Târgu-Jiu hotărăsc ca Mălăele să intre în carantină pentru o perioadă de trei luni. Acesta este dus la casa bunicilor, Lică și Domnica, din satul Tehomir, unde își petrece cu bucurie cele 3 luni de carantină, numindu-l: „Tehomirul meu cald și nostalgic, cu oameni săraci, dar gospodari, guralivi și bețivi, oltenii adevărați dintre dealurile ce despart Gorjul de Mehedinți, oltenii mândri ai fratelui Minulescu” (Horațiu Mălăele – Rătăciri, 2017).

Peste sat se abate o vreme care va schimba soarta sătenilor și a animalelor, reprezentanți ai Partidului Comunist își fac și ei apariția, iar naratorul trece printr-o experiență în dragoste, în urma căreia susține că: „Încercai zadarnic, ceasuri întregi, în acest labirint nou-născut, să găsesc lumina unei ieșiri. Un singur lucru era clar, cheia acelei seri încuiase definitiv, în spatele meu, ușa copilăriei mele”.

Sunt prezentate obiceiuri vechi, ritualuri religioase și acțiuni specifice vremii, de care autorul își aduce aminte cu nostalgie și le consemnează în această carte.

Acțiunea nu este una complexă, Tehomir fiind o carte ușor de citit, având un număr de 62 de pagini.

Dacă în volumul Rătăciri (2017), autorul spune următoarele: „Cu mine, care mă țineam de mâna copilăriei, alergând încolo și încoace fără nici o treabă. Copilăria… Cadoul pe care ni-l face Viața pentru ce vom avea de îndurat”, plecarea copilului Mălăele din satul bunicilor, în volumul Tehomir, este consemnată astfel: „Plecai, luând cu mine copilăria, casa moșului și toate casele, dealurile, crângurile, cerul și soarele și întreg Tehomirul cu toate întâmplările nemaivăzute, lăsând în urmă satul spaimei și al grijilor, condamnat la moarte de niște neisprăviți ce încercau să vindece lumea, otrăvind-o”, fapt care arată că momentele trăite în cele trei luni de carantină au fost unele de maturizare pentru autor.

„Dacă din întâmplare sau de nevoie vei umbla desculț prin aburul acestei povestiri, vei auzi o chemare tainică și dureroasă, ca un îndemn la împăcare. O muzică venită de dincolo de pasiunea vieții și de vremelnicia lucrurilor, o lacrimă a trecutului – nostalgia”. Acesta este modul prin care Horațiu Mălăele își încheie ultimul volum publicat.

Horațiu Mălăele este un cunoscut și remarcabil actor, devenind cunoscut publicului prin interpretările sale în piese ca Sinucigașul, Puricele, Mincinosul (Premiul UNITER, 1992), Unde-i revolverul (Premiul UNITER, 1998) etc. Atunci când nu joacă, Mălăele desenează, scrie sau regizează spectacole de teatru. În anul 2009 s-a remarcat ca regizor de film, cu pelicula Nunta mută, nominalizat la Premiile Gopo pentru Cel mai bun scenariu de lungmetraj.

Acesta a publicat de-a lungul vieții și volume de beletristică, jurnale / corespondență, biografii / memorialistică, precum Horațiu despre Mălăele (2008), Actori, Teatru, Muzică, Rătăciri (2012), Rătăciri (2017), HoARTiu Mălăele (2018) și Tehomir (2020).

Marele actor Radu Beligan susținea că „tot ce face Horațiu Mălăele, atunci când nu e pur și simplu excepțional, e de-a dreptul genial”.

Și voi puteți descoperi și trăi aceste momente alături de autor, dacă achiziționați Tehomir de pe site-ul editurii ALL

PAULA SZABO

SZABO PAULA

SZABO PAULA

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: